Dal Bhát

Za vším hledej Dal Bhát - nepálská kuchyně

Jemná rýže a čočková polévka. Každý den. Sedm dní v týdnu. Po celý rok. Představte si, že to jíte dvakrát, nebo i třikrát denně. Místním obyvatelům to však nevadí, je to součástí jejich kultury. Ale zvládli byste to i Vy?

Nepálská kuchyně je silně ovlivněna kuchyní indickou a tibetskou. Jídlo v Nepálu je oblíbené pro svou typickou kořenitou chuť a vůni. Skládá se především z rýže, pšenice, kukuřice a čočky. Důležitou součástí je také zelenina. Některé pokrmy se dusí, jiné smaží, grilují či vaří v páře. Čím blíže budete severní hranici, tím víc budete jíst jídla tibetská, mezi kterými převažují polévky a brambory. V nížinách Vám naopak nabídnou stravu podobnou nejvíce té indické. Nejčastěji se jedná o tzv. Roti, kari a luštěniny.

Ale nebojte, hlady neumřete! Ve větších městech a turistických oblastech je k dostání i „západní“ kuchyně. Převažují zde vegetariánské pokrmy, ale za příplatek Vás pohostí miskou kuřecího, nebo buvolího masa.

Pokud si rádi pochutnáte na čerstvém jídle, pak rozhodně musíte vyzkoušet pravý nepálský Dal Bhat. Někdy také známý jako Dal Bhat Tarkari (kari), je nejrozšířenější nepálské národní jídlo, které naleznete od místní restaurace až po honosnější, západní restaurace. Dal Bhat, čímž rozumějte čočkovou polévku Dal, která se podává s porcí rýže a Tarkari, rozmanitou zeleninou ochucenou kořením. Ať už si objednáte Bal Bhat v restauraci, kavárně nebo hotelu, je pravděpodobné, že pokaždé bude chutnat úplně jinak. Berte na vědomí, že může být velmi pikantní. Z toho důvodu se obvykle servíruje společně s malou miskou tvarohu, která pomáhá snížit danou ostrost.

Najezte se dosyta. A to doslova.

TIP: Vydejte se na jeden ze zájezdů do Nepálu a ochutnejte místní kuchyni, poznejte horské velikány nebo místní přátelské lidi.

Dal Bhat Vám bude přidáván tak dlouho, dokud nebudete zcela syti. Takové přídavky jsou vždy zdarma.  Ano můžete jíst tolik, kolik Vaše hrdlo ráčí. Více rýže, více zeleniny, více polévky, žádný problém. Dal Bhat je ideální stravou v průběhu trekování. Nepálci nejdřív smíchají veškeré ingredience a poté si vychutnají Dal Bhat jednou rukou, vždy tou pravou.  Pro turisty je vždy k dispozici příbor.

Mějte na paměti, že ceny se tady rapidně liší. Najíst se dá na ulici za pár korun, avšak ve špičkových hotelových restauracích se cena může vyšplhat až na několik stovek korun. Zatímco v místních restauracích si můžete vychutnat zeleninový Dal Bhát již od 30 Kč a zaručuji Vám, že bude mnohonásobně chutnější, než ten z luxusní restaurace. Berte na vědomí, že ceny v horách stoupají úměrně s nadmořskou výškou. Ve vyšších polohách se cena může zvýšit až na trojnásobek.

Druhým známým jídlem je tibetský knedlík Momo, tzv. druh knedlíku obvykle plněný mletým masem, nebo zeleninou podávaný s chilli,  či kari omáčkou. Momo můžete ochutnat smažený na pánvi, nebo vařený v páře.

Tibetské momo knedlíčkyTibetské momo knedlíčkyAutor: Go2 s.r.o.

Kromě Tibetu se Nepál nechal inspirovat i chutěmi z Číny. Mezi poměrně častá jídla patří Chowmein tj. opečené nudle se zeleninou nebo masem. V blízkosti tibetských hranic je velmi oblíbená polévka Thukpa. Jedná se o vydatnou hutnou nudlovou polévkou se zeleninou, vajíčkem či masem.

ChowmeinChowmeinAutor: Go2 s.r.o.

Pouliční a malé dobroty koupíte skoro vždy stylově zabalené v novinovém papíře na ulici. Mezi nejznámější patří Samosa, smažená taštička plněná pálivou bramborovou směsí nebo "snack" jménem Pani Puri tzv. dutý smažený "ořech" plněný chilli, brambory, cibulí, arašídy a cizrnou, zalitý octem. Další známá dobrota je smažená zelenina Pakoda. Pro milovníky sladkého, je tady spirálovitý dezert Jiri, vyrobený z mouky, osmažený na pánvi a nakonec namočený ve sladkém sirupu.

Samosa Zabalená v novináchSamosa Zabalená v novináchAutor: Go2 s.r.o.

Pani PuriPani PuriAutor: Go2 s.r.o.

Čerství JiriČerství JiriAutor: Go2 s.r.o.

Dal Bhát podle Seroje  

- uvařte si čočku s rýži podle receptu mého nepálského přítele:

Ingredience:

  • 2 Lžíce oleje
  • Jemně nasekaná cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kusy zázvoru – nastrouhaný kořen
  • 1 lžička semen koriandru rozdrcená
  • 1/2 lžičky červeného chilli prášku, či sušeného chilli
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 šálek umyté červené/žluté čočky
  • 3 šálky vody
  • 1 lžička soli
  • 2 Lžíce nasekaného koriandru
  • 2 šálky vařené bílé rýže

POSTUP:
Zahřát olej na velké pánvi s cibuli, dokud není průsvitná, ale ne hnědá. Teplotu na minimum a přidejte česnek, zázvor, drcená semena koriandru, červený chilli prášek a kurkumu. Směs mícháme asi 3 minuty. Přidejte červenou čočku a dobře promíchejte s cibulovou směsí. Přidejte vodu a přiveďte čočku k varu. Osolte, snižte teplotu a vaříme asi 15 minut dokud čočka nezměkne. Na konci vmícháme čerstvý koriandr. Podáváme s bílou vařenou nebo dušenou rýží. Dá se servírovat se špenátem na nepálský styl.

Nepálský Dal BhátNepálský Dal BhátAutor: Go2 s.r.o.

Ingredience k tarkari:

  • 1x nasekaný špenát
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • Sůl
  • Pepř
  • 4 lžíce rostlinného oleje

POSTUP:
Na mírném ohni na několik minut vaříme cibuli a česnek na rozpáleném oleji. Přidáme špenát, vaříme na středně vysoké úrovni po dobu 10 minut za stálého míchání. Přidáme sůl, pepř a koření. Snižte teplo na minimum, přikryjte a vařte špenát ve šťávě po dobu 30 minut.

Andrea Meluzínová