Zavěste skříňky na zeď

Zvláště pokud má vaše koupelna menší podlahovou plochu, můžete si pomoci pověšením některých skříněk na zeď. Nezapomeňte ale použít dlouhé pevné vruty a hmoždinky, zejména máte-li křehkou zeď. Na škodu ani nebude zpevnění hmoždinek tmelem. Takovéto skříňky vhodné k pověšení na zeď mohou být součástí sestavy do koupelny.

Visuté koupelnové skříňky uvolní podlahu, na kterou můžete postavit užitečné věci, jež pověsit nebo přemístit nelze: pračka, sušička, věšák na odkládání oblečení nebo třeba jen drobnosti, jako jsou pantofle či osobní váha. Zavěšením skříněk do vzduchu můžete uvolnit prostor větší vaně. Do visacích skříněk je možné umístit nejen drogérii a kosmetiku, ale také ručníky, župany a další pomocníčky.

Schovejte chemii pod umyvadlo

Koupelna je pro mnoho lidí svatyní čistoty a s tím je spojeno vlastnictví mnoha lahví a krabiček, díky nimž se ona důležitá čistota udržuje živoucí. Přece jen je koupelna místem, kde se sami umýváme.

Skrýt nebezpečné chemikálie a úklidové prostředky vám pomůže skříňka pod umyvadlo. Díky ní bude vaše koupelna působit uklizeně a upraveně. Zejména pokud se v domácnosti pohybují děti, je důležité uklidit všechny mycí prostředky, mnohdy prudce jedovaté nebo nezvratně poškozující vnitřní orgány po požití, jež by děti mohly vypít kvůli barevným obalům a lákavému zbarvení.

Dodejte své koupelně to správné světlo

Správné osvětlení dělá mnohé. Ovlivňuje náš příjemný pocit z pobytu v koupelně a to, jak vypadají další části našeho dne. V koupelně se pohybujeme hlavně ráno a večer. Ráno potřebujeme být rychle probuzení a dobře naladění; ženy se v koupelně ráno líčí, pánové holí. K obojímu je nutné kvalitní ostré světlo, ideálně bílé. Bílé světlo (případně namodralé) má také povzbudivé účinky. Oproti tomu večer, kdy v koupelně spíše relaxujeme, ukládáme se ke spánku a zbavujeme se nečistot celého dne, potřebujeme světlo více relaxační. Vhodné je světlo s oranžovým nebo červeným zbarvením, které nás rychleji a efektivněji uspí.

Jak najít kompromis mezi těmito dvěma protipóly? Poměrně jednoduše. Bílé světlo si umístěte do blízkosti zrcadla. Skvělou možností je bílé podsvícení zrcadla nebo LED páska, která ve spektru zahrnuje i bílou. Načervenalé světlo či žlutou žárovku můžete umístit do hlavního osvětlení. Dobrou variantou je také zdroj světla, který umožňuje měnit barvu světel. Existují lampy s touto funkcí, zmíněné LED pásky a také chytrá lustrová svítidla. Myslete však na to, že pokud nemáte dobré odvětrávání nebo umístíte-li světlo blízko vody, musí mít certifikovanou ochranu proti stříkající vodě nebo alespoň vzdušné vlhkosti.

Pořiďte pěkné koše a košíčky

Nenechte špinavé prádlo, ať vám ničí příjemné pocity z pobytu v koupelně. Investujte do kvalitního koše na špinavé prádlo s víkem a případně i nějakými designovými prvky. Pokud žijete ve větším rodinném domě a disponujete prádelnou, není neobvyklé vybudovat šachtu, z níž spodní prádlo padá přímo do koše v suterénní prádelně.

Vedle koše na prádlo nepodceňujte ani koš na odpadky. Odpadkový koš v koupelně může být menší, pokud ale v bytě žije více žen, koš střední velikosti (s objemem okolo 30 litrů) nebude na škodu. Průměrná žena má velkou spotřebu různých hygienických potřeb, z nichž některé nepotřebují okamžité vynesení koše (například odličovací tamponky), nemusíte proto řešit neustále přetékající nádobu.

Zahrňte meditativní prvky

Milujete dlouhé odpočinkové lázně? Dopřejte si při této činnosti drobnou vychytávku v podobě květináčů s živými květinami, barevnými krystaly nebo vonnými svíčkami. Květiny si pořizujte jedině tehdy, že budou mít v místnosti dostatek světla. Teplá vlhká koupelna s dostatkem slunce uživí i nějakou tu exotickou masožravku. Ale ani tmavá koupelna není co se květin týče úplně beznadějná. Pořiďte si zamiokulkas, břečťan nebo některý druh kapradí.

Co se týče svíček, lze sehnat větší svíčky v krásných skleněných nádobách s ozdobnými prvky a neobvyklými vůněmi, jako je vůně čerstvě vypraných ručníků nebo karamelového cukroví. Ale pokud z nějakého důvodu svíčkám neholdujete, vaši situaci může vyřešit difuzér. Díky němu se budete cítit v bublinkové lázni naprosto luxusně.