Ze všeho nejdříve změřte obývací pokoj a rozhodněte se, na jakou stěnu nábytek umístíte. Pokud se rozhodnete obývací stěnu umístit na kratší zeď, v obýváku získáte více prostoru a můžete ho rozdělit na více zón. Na delší straně naopak bude obývací sestava působit vzdušněji.

Podle čeho vybrat obývací stěnu?

Kvalitní obývací stěna vám vydrží celé roky a stejně dlouho bude i skvěle vypadat, pokud zvolíte nábytek z kvalitního materiálu a v designu, který se vám jen tak neokouká. Nejkvalitnější obývací stěny jsou ty z masivu, připlatíte si za ně však několik tisíc korun navíc. Hledáte-li rozumný kompromis mezi kvalitou a cenou, vybírejte z materiálů, jako je dýha nebo dřevotříska. Co se týče stylu, dejte stranou módní trendy a vsaďte na to, co se vám opravdu líbí. Ideální jsou sestavy ze dřeva, v neutrálních barvách nebo nadčasové černé a bílé barvě.

Detaily, na kterých záleží

Máte v obývacím pokoji málo místa? Využijte prostor na maximum. Vybírejte obývací stěny s nástěnnými skříňkami, které jsou dostatečně velké a hluboké. Promyšlené detaily a praktické funkce, jako jsou uzavřené úložné díly, otvory na kabely od televize a podobně, vám pak pomohou udržet i ten nejmenší obývák uspořádaný a uklizený. Osvětlené police na obývací stěně zase přitáhnou pozornost a s příchodem večera v pokoji vytvoří útulnou atmosféru.

Aby vám nový nábytek v obývacím pokoji dělal radost léta, nezapomeňte, že je potřeba o něj správně pečovat. Každý materiál si žádá trochu jiný způsob čištění. Laminátový nábytek stačí otřít vlhkým hadříkem s troškou saponátu, obývací stěny z dýhy či ze dřeva naopak potřebují čas od času impregnovat voskem či olejem.