Sklizeň šípků: jak zachovat přírodní vitamíny?

Šípkový džem
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

I sušené šípky obsahují vitamín C
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

šípky růže dužnoplodé
Zdroj: Shutterstock.com / Hirundo

Růže dužnoplodá (Rosa villosa L.)
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Růže svraskalá (Rosa rugosa)
Zdroj: Shutterstock.com / Stale Edstrom

Do sběru šípků se rády zapojí i děti.
Zdroj: Tuzemka / Shutterstock.com

Na sběr šípků je dobré se vybavit rukavicemi nebo používat nůžky.
Zdroj: Deyan Georgiev / Shutterstock.com

Zralé šípky na keři.
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Šípkový čaj je posilující
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

šípkový čaj
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Šípkový macerát má stejně intenzivní chuť a barvu jako nálev a zachované všechny vitamíny
Zdroj: Shutterstock.com / sarsmis

Šípkový likér
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Šípkový čaj, nejčastější zdraví prospěšný "produkt" ze šípků.
Zdroj: Shutterstock.com / Marina Shanti

Šípky můžeme při nízké teplotě sušit i v troubě.
Zdroj: Egeris / Shutterstock.com

Šípky můžeme sušit i v sušičce.
Zdroj: art kitchen / Shutterstock.com

Šípky můžete sušit v sušičce, nad topením i na sluníčku.
Zdroj: Shutterstock.com / Antonova Ganna

šípky
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Šípky, přirozený zdroj vitamínů i minerálů
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

čerstvé šípky
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Pro sušení je vhodné šípky sbírat od konce září do poloviny října.
Zdroj: Tuzemka / Shutterstock.com