Zdroje: www.prozeny.cz, m.magazinplus.cz

Vánoční tvoření, advent a recyklace

Vánoce jsou svátky, kdy dekorujeme, aranžujeme, děláme si naše domovy ještě pěknější a útulnější. Dětem jsou zase často k dispozici různé dílničky a řemesla k vyskoušení. Tvoření prostě k Vánocům patří a rozhodně se budou hodit i různé materiály k recyklaci.

První adventní neděle nás čeká už o tomto víkendu, ale na odpočet dvaceti čtyř dnů do Vánoc máte času trochu víc. Koupili jste už adventí kalendář? Nebo letos chcete vyzkoušet něco jiného? V adventím kalendáři nemusí být jen čokoládky nebo drobné hračky. Věnujte dětem „hodinu s tatínkem na kluzišti" nebo „jízdu na vánočním kolotoči či poníkovi" u vás na trzích. I takové věci děti potěší! Abyste však mohli dětem dát takové originální dárečky, budte potřebovat také originální adventní kalendář. Vyrobte si ho!

Adventní kalendář z recykolvaných ruliček

V tomto krátkém videu vám autorka představuje adventní kalendář z ruliček. Bude tak pěkný, jak moc si s ním vyhrajete. Ozdoby, nálepky i papírové sněhové vločky se na takové zdobení hodí. Variant a způsobů je celá řada:

Zdroj: Youtube

Kouzla s ruličkami z toaletního papíru

S ruličkami od toaletního papíru se však dá udělat i spousta jiných věcí. S dětmi si můžete vyrobit různé figurky. Nejoblíbenější jsou zvířátka, jednorožci i pohádkové bytosti, teď se však budou lépe hodit Mikulášové, čerti, sobi či sněhuláci.

Třeba sobi nebo srnečci se budou líbit! Ruličky mírně vytvarujte nůžkami, nalepte jim namísto paroží větvičky a budou prostě skvostní!

A co třeba stromečky? Použijte matné pastelové barvy a přírodní materiály a hned budete mít "scandi styl" jako vyšitý.

Ruličky z toaletního papíru lze však recyklovat i na docela praktické věci, které vůbec nevypadají špatně. Jednoduché a funkční jsou například krabičky na drobné dárky. Nelíbí se vám šedo béžová barva papíru? Polepte ruličku vánočním balícím papírem a hned prokoukne.

Další ručně dělané adventní kalendáře

Docela jinou kapitolou jsou ručně vyráběné adventní kalendáře. Můžete si jistě udělat ten ruličkový, ale kalendář může mít i docela jinou podobou. V českých domácnostech sice stále vládnou čokoládové okýnkové kalendáře, ale pokud se rozhodnete udělat to letos jinak, máte ještě možnost i dost času. Chybí vám inspirace? Podívejte!


Tyto domečky, které opatříte čísly, budou nejen krásným kalendářem, ale i adventní dekorací.

Jednodušší verzí mohou být ozdobené zavěšené a očíslované krabičky nebo sáčky, do kterých dáte drobnosti pro děti.

Související články