Čeho si všímat při výběru AKU nářadí?

Nejmenší provozní napětí akumulátorových systémů nářadí je 12 voltů. Je to málo a podle toho také takto koncipované nářadí používáme. Nejlépe se hodí na občasné drobné vrtací práce nebo šroubování. Abychom se dočkali větší výdrže, pak si pořídíme další baterii, která prodlouží výdrž na dvojnásobek. Výkonné jsou systémy, běžící na napěťových úrovních 18 voltů a více. Ohledně výdrže je důležitým údajem také kapacita akumulátoru. Čím je tato hodnota vyšší, tím větší to znamená také výdrž.

Nejlepší AKU nářadí pro domácí dílnu

Základním a nejčastěji hledaným nářadím v oblasti AKU jsou jednoznačně vrtačky. Vícerychlostní řešení s reverzací je základ, příklep patří do vínku více vybavených typů s vyšší cenou. Do zajímavé výbavy patří například integrovaná svítilna, rychloupínací sklíčidlo nebo standardně dodávaná sada šroubovacích bitů, vrtáků a dalšího akumulátoru.

Nedávnou novinkou v sortimentu hobby akumulátorového nářadí jsou okružní pily - maflíky. Okružní pila se tak stává nezávislá na přívodu elektřiny, přičemž dokáže řezat stejně dobře, jako jeho sestra s přívodním kabelem. Okružní pilu ale vybíráme tak, aby měla kovovou základnu a pokud možno značkový původ, který nám zajistí dostupné náhradní díly i po několika letech. Jednodušším přístrojem pro řezání je pak pilka přímočará se stejným typem pohonu.

Mezi další nářadí s možností aku pohonu řadíme úhlové brusky. I u nich oceníme možnost provozu bez kabelu, přičemž akumulátorou s kapacitou 4 Ah dovolí řezání všeho možného, na co si jen vzpomeneme. Malou nevýhodou je kotouč o průměru 115 mm, ale pokud má přístroj kvalitní kovové převody a vypadá celkově bytelně, není se čeho bát. Vrtačka, pila a úhlová bruska mohou sdílet jednu sadu akumulátorů, což šetří peníze v rámci nákupu dalších přístrojů.

Velmi zajímavým přístrojem je akumulátorový kompresor pro dofukování pneu a čištění stlačeným vzduchem. Malý a skladný přístroj je možné pořídit s různými typy baterií, což znamená také možnost delšího provozu. Absolutní špičkou je pak tlaková myčka, poháněná stejným bateriovým systémem, která nepotřebuje na mytí ani klasickou přívodní hadici s vodou, ta se nalije do rezervoáru nad samotným přístrojem. Úroveň čištění automobilů, kol nebo malých ploch tak nabývá nového rozměru.

Nepodceňujte péči o články

Akumulátorové články pro ruční nářadí vyžadují speciální zacházení. Především jde o to, že je nesmíme nechat dlouhou dobu bez nabíjení, ačkoliv netrpí paměťovým efektem. Například přes zimu by se bez pravidelného nabíjení snížila kapacita tak, že by byl přístroj nepoužitelný. Lithiovým akumulátorům také nesvědčí úplné vybíjení. Nejlepší hodnota je v rozmezí 20 až 80 procent plné kapacity.