Zdroje: www.jakvkuchyni.cz, www.vareni.cz

Praktická folie z hliníku

Alobal je materiál, který lze využít mnoha způsoby. Aluminium, tedy hliník, dobře vede teplo a díky tenoučké vrstvě tohoto obalového materiálu má takto zpracovaný hliník velkou řadu využití díky tvárnosti, pevnosti, ale i křehkosti. Alobal je proto také vynikajícím pomocníkem v kuchyni a díky němu můžete být až nečekaně kreativní.

Nevíte, k čemu všemu by vám mohl alobal být? Podívejte se na tuto pěkně zpracovanou kompilaci, která zahrnuje spoustu nápadů, co a jak můžete s alobalem v kuchyni podniknout.

Zdroj: Youtube

Formy na pečení trdelníku nebo kremrolí z alobalu

Už víte? Alobal je vynikajícím pomocníkem například k pečení trdelníků. Překvapte rodinu a upečte si vlastní trdelníky. Toto staročeské pečivo se připravuje z kynutého těsta s vejci a máslem. Aby měly trdelníky žádoucí tvar, můžete si právě z alobalu vytvarovat kužely, na které rozválené těsto nařezané na proužky namotáte a upečete. Samotné pečení je velmi rychlé, stejně jako plnění.

Jestliže máte raději těsto křehké a sníh z bílků, pak si můžete upéci třeba kremrole. I to je možné díky kuželům z alobalu. V případě lámavých kremrolí však vytvarujte poctivě pěkné hladké kužely, které se rozšiřují jen trošku, aby byl tvar opravdu pěkný a bylo je možné po vychladnutí jednoduše stáhnout dolu. Nezapomeňte také před pečením kužely z alobalu alespoň mírně namastit.

Alobal v kuchyni

Z alobalu můžete rozhodně formovat různé tvary, které pak použijete při pečení nebo výrobě cukroví. Výborně se ale hodí také například na broušení nůžek. Stačí alobal párkrát přeložit nebo zmuchlat a pak nůžkami rozstříhat.

Hrbolatá kulička alobalu se také může hodit namísto drátěnky, protože připálené hrnce zvládne očistit stejně dobře.

Alobal se však v první řadě používá k uchovávání potravin, ale také pečení. I když se říká, že záleží i na tom, jaká strana alobalu bude koukat donitř a která ven. Patrně lesklost či mat nemá na uchovávání či tepelnou úpravu potravin žádný vliv. Lesklá strana je výsledkem válcování, díky lesku lépe odráží světlo, ale co se týče tepelných vlastností, ty jsou téměr totožné se stranou matnou.

Obáváte-li se škodlivosti alobalu, ujistěte se vždy, že používáte alobal určený k pečení či grilování. Tyto druhy alobalů jsou upraveny tak, aby se do jídla neuvolňovaly žádné nežádoucí látky.

Související články