Axolotl neboli vodní dráček

Znáte vodního dráčka? Anxolotl vypadá jako Bezzubka z oblíbených animovaných filmů, ale je to úplně opravdový a živý obojživelník. Pochází z mexických jezer Xochimilco a Chalco, proto není divu, že jeho jméno pochází z aztéčtiny. Mexičané z axolotlů připravovali i pokrmy, ale nyní jsou tito obojživelníci chráněni zákonem.

Navždy mladí axolotlové

Axolotl má nejen zajímavý exotický vzhled, ale také život. Je sice typickým zástupcem obojživelníků, ale forma, v níž ho známe z akvárií a fotografií, je v podstatě larválním vývojovým stádiem. I přesto je axolotl schopný rozmnožování. Dospělci se vyvinou jen velmi vzácně. V umělém chovu můžete jeho metamorfózy docílit podáváním hormonů štítné žlázy. Pokud ke konečné přeměně živočicha dojde, stane se z něj suchozemský tvor.

Co vodní dráčci potřebují a za kolik je pořídíte?

Vodní dráček může dorůst až 30 cm s maximální váhou okolo 300 g. Proto je důležité, abyste k jeho chovu pořídili dostatečně velké akvárium. Minimálně se doporučuje padesátilitrové, s dobrou filtrací a v příhodných tepelných podmínkách. Ideální teplota vody by měla dosahovat čtrnácti až dvaceti stupňů. Akvárium by mělo být vybavené vhodným kamenitým nebo štěrkovým dnem a může být osázeno i akvarijními rostlinami. Počítejte ale s tím, že váš dráček je možná poničí, jelikož často prohrabává dno.

Nákup dráčka samotného není nic náročného. Dráčka ve zverimexu nebo přímo od chovatelů lze nakoupit i za méně než sto korun. Ani vybavení akvária není nijak nestandardní a náročné na pořízení.

V přírodě je nejběžnější černé až šedé zbarvení. Nicméně pro umělý chov bylo vyšlechtěno několik barevných variant, z nichž nejoblíbenější jsou albíni s růžovo červenými keříčkovými žábrami. Pokud se budete o svého axolotla starat dobře, může se dožít i dvaceti let. Jsou to masožravci, kteří zprvu vyžadují každodenní krmení. Starší jedinci už nejsou tak nároční. Nitěnky, drobné rybičky, plži nebo proužky masa jim postačí jen jednou či dvakrát týdně.

Jak poznat samce a jak vypadají námluv?

Jelikož i přes jeho nedospělou formu lze axolotly rozmnožovat, zvažte páreček anebo se domluvte s kamarádem, který dráčky také chová. Samci jsou útlejší, ale větší, s delším ocáskem. U světlejší varianty mají samci tmavé konečky prstních článků, někdy si můžete všimnout i krupičkovité vyrážky po jeho bocích. V období páření mají samci výrazně zduřelou kloaku, kde dozrává spermatofor. Během námluv se samec snaží oslnit samičku vrtivými pohyby ocásku. Pokud jej samice pozoruje, vypustí ze své kloaky spermatofor, která samice následně nasaje do své kloaky, kde potom dojde k protržení a oplodnění uvnitř samiččina těla.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://rybicky.net, http://web.spinet.cz