Důležitá je jak příprava, tak i samotný proces schnutí. I kupované potravinářské barvy totiž nedokážou překrýt mastné fleky a při schnutí stékají. Pokud vajíčka vyfukujete, dbejte na to, aby byla dokonale čistá. Propláchněte je teplou vodou a foukejte tak dlouho, než bude skořápka opravdu prázdná. (Zdroj: www.jaktak.cz)

Tajemství č. 1 - odmastit

Nejprve je potřeba vajíčka dokonale odmastit. Stačí, když použijete jarovou vodu a houbičkou je pořádně vydrhnete. Pokud nechce červené razítko zmizet, použijte jemný písek nebo jedlou sodu. Buďte opatrní, abyste skořápku nerozbili. Poté nechte vajíčka uschnout na papírové utěrce nebo ručníku. Pozor však na materiál, který pouští chlupy.

Tajemství č. 2 - konzistentní teplota

Aby se vajíčka dokonale obarvila, je nutné dodržet výrobcem doporučovanou teplotu, která se pohybuje kolem 45 °C, u jiných výrobců to může být až 70 oC. Pokud však barvíte více vajec, sklenice nebo plechovky budou rychle chladnout. Proto vezměte velký hrnec, nalijte do něj vodu a ohřejte na požadovanou teplotu. Vložte do něj nádoby s barvivem a buď teplou vodu postupně dolévejte nebo udržujte pod hrncem mírný plamen.

Tajemství č. 3 - ocet

Někteří výrobci již na svých obalech uvádějí, že je vhodné do lázně přidat ocet. Stačí přidat dvě polévkové lžíce a máte jistotu, že barva bude na vejcích lépe držet.

Tajemství č. 4 - koupání

Vyfouknuté skořápky je nutné do lázně násilím ponořit. Výfuky se pomalu naplní vodou a váš úkol bude jen vajíčko obracet v lázni, aby se rovnoměrně barvilo a neotlačilo se o svého kolegu nebo dno.

Tajemství č. 5 - sušení

Nyní přichází ta nejdůležitější část, na které závisí celý výsledek rovnoměrně obarveného velikonočního vajíčka. Můžete si vybrat ze tří způsobů, jak nechat vajíčko usušit. Všechny tři slibují, že se na skořápce neobjeví nevzhledné mapy.

  • Usušení v platu – tuto metodu využívají designéři. Vejce nechte okapat nad sklenkou, a poté je vložte do papírového plata od vajec. Karton by měl rovnoměrně pohlcovat vlhkost a vajíčka tak po usušení budou bez fleků. (Zdoj: thegirlinspired.com)
  • Sušení na hřebíčkách – pokud máte doma kutila, může vám vyrobit dřevěnou desku s tenkými hřebíky, na kterou nejdříve napíchnete vrstvu papírových utěrek a poté nabarvené skořápky. Barva by měla rovnoměrně stékat dolů. (Zdroj: stlmotherhood.com)
  • Koulení na ručníku – skořápku vyndejte z lázně a nechte nad skleničkou dobře okapat. Poté ji položte na ručník a koulejte s ní tak dlouho, dokud nepřestane pouštět barvu. Poté ji napíchněte na špejli a nechte uschnout.