Zdobení vajec lakem na nehty

Co budeme potřebovat

  • vajíčka, respektive vyfouknutá vajíčka (označovaná jako vejdumky), popř. dekorační vajíčka
  • laky na nehty - různé barvy
  • kelímek s vodou pokojové teploty. Jeho velikost by neměla být o mnoho větší, než je velikost vajec
  • párátka nebo špejle
  • plastelínu
  • špendlíky
  • hmotu, do které se snadno zapichují špendlíky. Výborně poslouží polystyren, který často bývá součástí výplní krabic s nejrůznějšími spotřebiči.

Postup je velmi snadný. Na hladinu vody nakapeme laky na nehty. Můžeme zvolit pouze jednu barvu, velmi často se používají barvy tři. Párátkem či jiným vhodným nástrojem barvy lehce rozmícháme. Tím nám vzniknou naprosto originální a neopakovatelné vzory. V této chvíli můžeme začít se samotným barvením. Abychom si nepotřísnili ruce laky, použijeme jednorázové rukavice. A nebo si můžeme připravit pomůcku, kterou zvolila autorka následujícího videa.

Zdroj: Youtube

Skrz vejdumek protáhla špejli a skořápku k ní upevnila kouskem modelovací hmoty. Díky tomu se vyhneme dotyku rukou s roztokem barev. Prostě uchopíme vejdumek připevněný na špejli a opatrně jím otáčíme v barvě. Ta postupně pokryje vajíčko kolem dokola. Opatrně pak svůj výtvor umístíme někam, kde bude moci dobře proschnout.

Dalším šikovným řešením, jak nechat kraslici prosychat, představuje podložka opatřená špendlíky. Díky tomu se vyhneme vzniku větších styčných ploch.

Zdroj: Youtube

Vejdumky, aneb vyfouknutá vajíčka

Pro vyfouknutá vajíčka mají lidé v různých koutech naší republiky celou řadu označení. Jak se podařilo zjistit tvůrcům Českého jazykového atlasu, nejčastěji se pro vyfouknutá vajíčka objevuje výraz vejdumek. Je hojně užívaný v severovýchodních i středních Čechách. Na okraji území bylo možné nalézt i variantu vejdunek. V západní polovině Čech se vžilo označení pouch, popř. některá z jeho variant (pouchle, pouko či poucho). Poněkud zvláštně nám může znít pojmenování vejfuk, které se dříve objevovalo v různých oblastech. (Zdroj: cja.ujc.cas.cz)

Trik na získání vejdumků

Léty, a také množství vyfouknutých vajec, prověřené postupy jak získat vaječnou skořápku vhodnou k dalšími zdobení, mají ti, kteří se intenzivně věnují zdobení kraslic. Tady jsou rady jak získat dokonalé vejdumky od maléreček z Libotenic:

  • Na obou koncích je třeba ve vejci přesně v jeho ose opatrně vytvořit pokud možno kulaté přiměřeně velké otvory. Použít k tomu můžete např. špičatý pilníček, případně záhlubník do kovu.
  • Pak protilehlými otvory protáhneme špejli a ve vejci jí „zakloktáme“. Tím dojde k porušení vnitřní blány a žloutku.
  • Pak můžeme snadno obsah vejce vyfouknout. Foukáme vždy do otvoru v oblejším konci vejce. (Zdroj: www.ireceptar.cz)

Důležité varování: Barvení vaječných skořápek lakem na nehty je vhodné pouze v případě, že jsou vajíčka vyfouknutá. Nikdy bychom tedy neměli touto technikou zdobit vařená vajíčka, která budeme rozdávat koledníkům. Nebezpečí kontaminace vnitřní části vajec chemikáliemi z laků je příliš vysoká.