zeleně barví špenát a lipový květ, žlutě potom kurkuma
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Barvíte vajíčka cibulí, řepou či borůvkami?

Před desítkami let se velikonoční vejce pro koledníky bežně barvila surovinami, které nabídla příroda. To je možné i dnes. Chce to mít předem zásobu vhodných materiálů, třeba slupek od cibule, osení a jiných.

Vajíčka nejprve omyjeme v octové vodě a otřeme utěrkou nebo ubrouskem.

Přírodní barviva

Žluto- až oranžovohnědou barvu získáme barvením v cibulových slupkách. Konečný odstín závisí především na barvě použité cibule.

barvení cibulíbarvení cibulíAutor: Archiv ireceptar.cz

Načervenalou barvu dají skořápkám slupky červené cibule. Do hrnce vložíme cibulové slupky (shromažďujeme je již před Velikonocemi), přidáme trochu octa a zalijeme vodou. Vložíme do ní vejce, na něž můžeme řídkým obinadlem a nitěmi připevnit pěkné lístečky nebo kvítky, jejichž obrys či struktura se zobrazí na skořápce.

Světle modrá až červená barva — použijeme červené zelí, které nakrájíme na jemné proužky, zalijeme vodou a přidáme trochu octa, dále je postup stejný jako u vaření v cibulových slupkách. Zelný nálev barví vlažný. Čím déle necháme vejce v nálevu, tím bude modrá barva sytější.

barvení borůvkamibarvení borůvkamiAutor: Archiv ireceptar.cz

Červenomodře (až do fialova) barví i borůvky, mražené i sterilované.

Zelená barva — zeleně barví špenát a lipový květ. A také mladé žito. Při barvení mladým žitem je opět postup obdobný jako u cibulových slupek. Motiv, například žitného klasu, lze rovněž na skořápku oisknout pomocí obinadla nebo nitě. Jemnou světle zelenou dosáhnete pomocí jabloňové kůry, poupat, osení, jetelinky, kopřivy, jmelí.

Barva rezavě hnědá pochází z čaje. Temně hnědou vyvaříte ze směsi olšové kůry a zelené skalice.

Do všech odvarů je třeba přidat ocet!

Černá barva — roztok sazí. Hnědočernou barvu namícháte ze sazí a kousků rezavého železa. Černou poskytne také silný vývar z kávy a cikorky.

Mramorovaná vejce získáme tak, že je zabalíme do slupek, ovážeme hadříkem a 10 minut povaříme. Pak necháme vejce v hrnci se slupkami co nejdéle, aby barva byla co nejsytější. Po vychladnutí nálevu je necháme oschnout.

Hotová vejce můžeme na závěr potřít špekem nebo sádlem – jsou pak krásně lesklá. Můžeme na ně například ještě přilepit samolepku.

červená cibule dodá vejcím výraznou načervenalou barvučervená cibule dodá vejcím výraznou načervenalou barvuAutor: Archiv ireceptar.cz 

Vejce zdobené ubrouskovou technikou

Velmi hezké, ale pracnější je zdobení ubrouskovou technikou. Vybereme si jarní motivy, krásně působí malé kytičky apod., vystřihneme je pouze z tenké horní ubrouskové vrstvy a obrázek nalepíme na skořápku, a to buď speciálním lepidlem na ubrouskovou techniku, nebo bezbarvým lakem.

Akční letáky