Slovo zvěrokruh označuje kruhový pás, jež je rozdělen na 12 segmentů po 30 stupních. Každý z nich je spojen s určitým souhvězdím. Každé z dvanácti znamení zvěrokruhu odpovídajících 12 segmentům je tedy také spojeno se zvířetem, stejně jako s jedním z prvků (oheň, voda, země a vzduch). Na základě starověké čínské filozofie je každý z prvků spojen také s různými barvami. Ty pak astrologové přiřadili i k daným znamením.

Stručná historie zvěrokruhu

První zvěrokruh očividně pochází už z let 1000 př.n.l., kdy ho vytvořili babylonští astrologové. Některá souhvězdí lze však vysledovat ještě dále, ke zdrojům z doby bronzové. O zvěrokruhu se zmiňuje také Bible, konkrétně kniha Ezekiel. Zajímavostí je, že hvězdy a souhvězdí přitahovaly lidi po celém světe. Proto se znamení zvěrokruhu objevují téměř ve všech kulturách.

Barvy podle znamení

Beran: 21. března až 19. dubna

Beranovi vládne planeta Mars. Je považován za ohnivé znamení, které je plné energie a pohybu. Proto mu nejvíce sedí červená barva. Ta symbolizuje energii, mobilitu, agresivitu a čistotu. Kromě červené by se měl beran obklopit žlutou a bílou. Ve chvílích, kdy potřebuje uklidnit, by měl sáhnout po studených odstínech jako je modrá, zelená nebo růžová.

Býk: 20. dubna až 20. května

Býk je spojen s planetou Venuše a vládne mu prvek země. Úspěšně se bude cítit v barvách jako je růžová a bílá, které podporují ženskou sílu. Jako prvnímu jarnímu znamení bude také slušet barva rozpuku – zelená. Pokud potřebuje uklidnit, měl by sáhnout po zemitých tónech hnědé a šedé. Tmavě modrá a černá mu zase dodají pocit bezpečí.

Blíženci: 21. května až 20. června

Merkur, který vládne blížencům, je spojován s veselými odstíny žluté. Proto i tomuto znamení vždy zlepší náladu. Vzdušným blížencům však budou slušet neutrální tóny v kombinaci s bílou a béžovou. Pokud však máte jako blíženci důležitou schůzku, respekt si získáte díky fialové a černé.

Rak: 21. června až 22. července

Zářivě bílá a stříbrná spojují raka s jeho intuicí. Vládne mu totiž Měsíc, který je spojen s jemnými barvami jako je šedá, bílá, stříbrná a krémová. Jako vodní znamení ale raci milují modrou. Pokud tedy chcete dobít baterky oblečte si sytou modrou nebo zelenou.

Lev: 23. července až 22. srpna

Lev se stejně jako král zvířat rád předvádí. Navíc mu vládne Slunce. Proto mu sluší výrazné barvy a extravagantní vzory. Může si obléct červenou, oranžovou, ale i zlatou nebo žlutou. Všechny tyto barvy mu pomohou posílit energii a optimismus. Pokud naopak potřebuje zklidnit, měl by se obklopit studenými odstíny modré nebo zelené.

Panna: 23. srpna až 22. září

Šestému znamením zvěrokruhu vládne Merkur. Za šťastné barvy jsou pro pannu považovány modrá, zelená, světle žlutá a bílá. Kdykoli je to možné, měly by se držet dál od červené. Pannám také budou slušet zemité tóny ve všech odstínech.

Váhy: 23. září až 22. října

Váhám vládne vášnivá Venuše. Jelikož jsou vzdušným znamením, měly by se obklopit bílou a světle modrou. Pozor by si měly dávat, aby interiér, v němž se pohybují, byl barevně v rovnováze a harmonii. Červené barvě by se měly úplně vyhnout.

Štír: 23. října až 21. listopadu

Černá, šedá a kovová. To jsou barvy, na které si svěřenci Marsu potrpí. Zkombinovat je však mohou s výraznějšími odstíny jako je žlutá nebo karmínová. Pokud chtějí štíři uklidnit, měli by se obklopit zemitými a tmavšími barvami jako je hnědá nebo tmavě zelená.

Střelec: 22. listopadu až 21. prosince

Devátým znamením zvěrokruhu je střelec, kterému vládne Jupiter. Úspěšný den střelci prožijí v tmavě žluté nebo oranžové barvě. Slušet jim bude ale také krémová nebo zelená. Vyhnout by se měli modré.

Kozoroh: 22. prosince až 19. ledna

Poslednímu zemnímu znamení vládne Saturn. V barvách jako je khaki nebo tmavě modrá se budou kozorozi cítit bezpečně. Jejich barvou je hnědá. Podpoří je ve vytrvalosti a v dosažení cílů. Měli by se však vyhnout červené a žluté barvě.

Vodnář: 20. ledna až 18. února

Uklidňující modrá pomáhá povzbudit skvělé nápady Vodnáře a vyvážit jeho neklidnou energii. Modrá totiž představuje prostor a vytváří plynulý tok myšlenek. Navíc vodnářům vládne Uran, který je také modrý. Vyhnout by se měli tmavým odstínům.

Ryby: 19. února až 20. března

Ryby milují světle modrou a zelenou, která jim také sluší a spojuje je s jejich podvědomím. Pokud potřebují načerpat energii, měli by se obklopit oranžovou nebo zářivě červenou. Kdykoli je to možné, měly by se ryby, jimž vládne Neptun, vyhnout černé barvě.

Zdroje:

https://www.tarot.com/astrology/zodiac-sign-colors

https://zeny.iprima.cz/astroclanky/barvy-podle-znameni-zverokruhu-zjistete-kterymi-barvami-byste-se-meli-obklopovat