Zajištění truhlíků a květináčů proti pádu musíme vyřešit velmi důkladně. Při letních bouřkách, které často doprovází silný nárazový vítr, dochází k jejich shození z parapetů. Kromě škody na našem majetku může padající předmět způsobit i vážný úraz či škodu dalším osobám. Zvlášť, pokud je pod okny chodník či jiný veřejný prostor, měli bychom se mít na pozoru. Pád květinového truhlíku může vyústit v těžké nebo smrtelné zranění osoby v prostoru pod okny. Důsledkem nedostatečného zajištění květin v nádobách pak pro majitele bytu může začít kolotoč nepříjemných soudních sporů.

Upevnění truhlíků na parapet

Jednoduchou verzi upevnění truhlíků a jiných nádob proti pádu představuje dřevěný plůtek. Ten si můžeme v případě dostatečné manuální zručnosti vyrobit podomácku. Pokud je však dům zateplen, upevnění pak realizujeme navařením nebo lepením na parapet. Při vrtání totiž riskujeme poškození zateplení. U dřeva před montáží neopomeneme ochranu před povětrnostními vlivy. Dva nátěry lazurou a máme připraveno na mnoho let. Nátěr necháme schnout nejméně den.

Pokud se nám nechce vrtat nebo vyrábět fixturu na upevnění truhlíků, nabízí se možnost koupě rozpěrné tyče. Její montáž je jednoduchá: spočívá pouze v jejím rozepření po délce stěny. Pořizovací náklady jsou sice vyšší než u jiných držáků, avšak efekt je zajištěný a nerezové provedení garantuje velmi dlouhou životnost.

Zajímavou volbu prezentuje neviditelný držák truhlíků. Jde o systém dvojice stavitelných háčků, které se z jedné strany upevní za okenní rám a jejich délka se poté nastaví dvěma stavěcími šrouby s maticemi. Jde o estetické řešení, protože držák není viditelný, avšak skvěle plní svoji funkci. Pokud nelze držák umístit na okenní rám, pak existuje adaptér, který se lepí na parapet a díky němu lze tento systém využít.

Držáky na zábradlí balkónu

Podobně jako držák na parapet ze dřeva i zde můžeme uplatnit svoji fantazii a vyrobit si řešení, které nám bude vyhovovat, a to jak z hlediska estetiky, tak funkčnosti a bezpečnosti.

Pro zavěšení truhlíků na zábradlí můžeme sáhnout po ocelovém profilu, jež si doma pomocí svěráku naohýbáme do potřebného tvaru. Zde však nemůžeme použít běžný plech tloušťky 2 mm, protože se pro tuto funkci nehodí. Zvolíme tak materiál o minimální síle 5 mm, který bude vyhovovat a nebude se deformovat pod váhou plných nádob. Samozřejmostí je po naohýbání profilů provést nátěr základovou a finální barvou k prevenci koroze.

Z běžných možností nákupu je vhodným prostředkem pro zajištění truhlíků na zábradlí balkonu koupě držáků z termoplastického materiálu. Pro náročnější uživatele, kteří požadují plnou nastavitelnost po stránce velikosti nádoby i tloušťky zábradlí, existují stavitelné držáky z lisovaných ocelových profilů.