Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz, www.cmelaciplus.cz

Chov „brundibárů“ se stal v posledních letech docela hitem, ale spousta chovatelů (bohužel v dost případech špatných), k němu přistupuje jako k pouhému trendy koníčku. Nadchnou se nápadem, koupí úlek, ale nic moc si o těch krásných sametových zadečcích nenastudují. Pak se diví, že jim čmeláčí rodina, pokud se vůbec do takové fáze vývoje dostanou, zanikne.

Hledání

Na jaře to začíná venku pěkně bzučet, probouzejí se královny, které hibernovaly zavrtané v zemi. Mezi prvními se probouzí čmelák hájový (Bombus lucorum) nebo čmelák zemní (Bombus terrestris). Matku čeká mnoho práce, ale nejdříve se potřebuje posilnit a ověřit si, že je v okolí dostatek potravy. Když zjistí, že nastaly příznivé podmínky, začne hledat místo k založení hnízda. S příjmem potravy se také aktivují procesy, které vedou k rozvoji vaječníků. Když matka „hledá“, provádí pátrací let a vcelku dobře to poznáte. Létá pomalu při zemi a vy si na první pohled opravdu řeknete, že hledá!

Doma je doma – i pro čmeláka

Když to u nás na zahradě začalo postupně ožívat, sedla jsem si s nachystanou síťkou a čekala. První lapená matka čmeláka hájového! Opatrně jsem královnu přendala do velké oříznuté stříkačky, zavedla do nachystaného úlku, zašpuntovala vchod (potřebují tmu) a 8-10 minut napjatě čekala. Po odšpuntování jsem se jí dočkala po 20 minutách, vylezla ven a ani se neohlédla, můra jedna!

To samé proběhlo s druhým pokusem. Ale do třetice všeho dobrého se zadařilo a královně čmeláka zemního se u nás zalíbilo, vylezla ven na česno a předvedla parádní orientační let (aby si vše zapamatovala). Přesně po měsíci vylezla z úlu první dělnice. Člověk by ani neřekl, že z toho bude mít takovou radost. A takto přesně začíná bombusofílie, vášeň pro čmeláky.

Jak začít s chovem

Přemýšlíte, že s chovem začnete? Musíte si ale nejprve odpovědět na pár důležitých otázek. Máte trpělivost, čas, finance a odvahu? Pokud ano, začněte pročítat důležité informace o životě čmeláků a jejich potřebách. Koupí úlku to nekončí, ale naopak začíná. Že nemáte zahradu? Nevadí, úl můžete mít i ve stínu na balkóně!

K čemu nám vlastně jsou ti čmeldové? Jsou to přeborníci v opylování. Jeden čmelák je schopen denně opylovat cca 1500 květů. I proto se chovají v laboratořích, a poté se prodávají např. zemědělcům. Poptávka jednoznačně převyšuje nabídku.

Má bombusofílie začala hned po koupi úlku a nadále trvá. Možná ještě zesílila se zjištěním, že královna po vylíhnutí dělnic s největší pravděpodobností nikdy nevylétne ven…vlastně vylétne…na konci svého života splynout s přírodou…