Pocit, že pračka žere ponožky, občas přepadne každou hospodyňku. Přebývají vám doma ponožky, které ne a ne spárovat? Nebo je vám líto vyhodit ty starší, co už nejsou v kondici a sem tam se na nich objeví nějaká ta dírka? Určitě je nevyhazujte. Připravili byste se o skvělé pomocníky!

Staré ponožky skvěle využijete

Samozřejmě můžete děravé ponožky zašít, anebo je využít mnohem kreativněji! Jak? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube
  • Pokud to díry na ponožkách dovolí, vytvořte si z klasických vysokých ponožek kotníčkové. V jarních měsících do tenisek se budou náramně hodit.
  • Máte-li doma menší dítě, můžete sešít dvě ponožky k sobě a vytvořit mu originální čepici i s bambulkou!
  • Z maličkých ponožek po miminku vyrobte zase praktickou klíčenku.
  • Děravé ponožky můžete sešít a naplnit vatou nebo jiným materiálem a ušít z nich krásný polštářek ve tvaru květiny.
  • Pokud jste se drželi pokynů na videu, zbylo vám poměrně dost odstřižků. Ani ty nepřijdou nazmar. Rozstříhejte je do tvarů nepravidelných trojúhelníků a zase sešijte k sobě. Vzniknout by vám měly dva čtverce, z nichž pak už hravě vytvoříte barevnou podložku pod horký hrnec.

Maňásek nebo panenka

Jehlu a nit ještě neodhazujte. Staré ponožky jsou skvělým materiálem pro výrobu maňásků nebo plyšových kamarádů pro děti. Není nic jednoduššího než vzít starou ponožku, obkreslit na ni zvířátko či maňáska, vystřihnout požadovaný tvar, naplnit vatou nebo jiným výplňovým materiálem a zašít. Detaily se pak snadno dodělají pomocí kousků fleecu a knoflíků.

Proti zamlžování čelního skla

Staré ponožky se dají využít ještě praktičtěji. Hodit se budou v zimních měsících v autě, když je lehce přetvoříte v pomocníky proti zamlžování předního skla. Postup je jednoduchý. Vezměte vypranou ponožku, které chybí druhá do páru a naplňte ji podestýlkou pro malé domácí mazlíčky. Na konci zavažte provázkem a takto upravenou ponožku položte na palubní desku. Podestýlka do sebe natáhne vlhkost a pomůže proti zamlžování čelního skla.

Ponožky jako detektor cenností

Starou ponožku můžete použít také jako detektor cenností. V případě, že se vám zatoulaly pod sofa náušnice nebo jiné cennosti, ponožky je pomohou bezpečně najít a vytáhnout. Navlékněte ponožku na trubici od vysavače a pusťte se do úklidu ve špatně dostupných místech jako normálně. Šperky se přes ponožku do vysavače nedostanou, ale na kusu látky se zachytí.

Veselé židličky

Dětské ponožky využijte k ochraně podlahy. Solitérové kusy ponožek navlékněte na nohy dětského nábytku. Ponožky s dětskými motivy nábytek nejen rozveselí, ale také ochrání podlahu před poškrábáním.

Další možnosti využití ponožek

Staré ponožky lze kreativně využít k výrobě různých užitečných předmětů. Například mohou být přeměněny na loutky nebo měkké hračky pro děti. Další možností je použití ponožek jako ochranu rukavic při zahradničení nebo úklidu. Můžete také vytvořit ponožkové pouzdro na mobilní telefon nebo elektroniku, což poskytne ochranu před poškrábáním. Pokud máte několik barevných ponožek, můžete je spojit a vytvořit vesele vypadající náhrdelník nebo náramek. Ponožky lze také použít jako ochranu na nohy při čištění nebo lakovaní nábytku. Tyto nápady navíc pomáhají zredukovat odpad a dávají starým ponožkám nový život.

Související články

Zdroje: www.prochlapy.cz, www.prozeny.cz, lepsija.cz, www.youtube.com