Hotové myšky
Zdroj: Monika Fialová

Jednoduché vánoční cukroví potěší děti: hravé myšky nebo strašidýlka

Vedlejším produktem mnoha receptů na vánoční cukroví bývají vaječné bílky. Z našlehaných bílků můžete upéct nejen tradiční pusinky, ale třeba myšky nebo strašidla.

Sněhové pečivo se peče nebo spíš suší nejlépe dvě hodiny za velmi nízké teploty, takže si nechte dostatek volného času. Podle následujícího receptu vytvoříte asi šestnáct myšek.

  • 4 bílky (pokojové teploty)
  • 225 g pískového cukru
  • plech na pečení
  • papír na pečení
  • zdobicí sáček
  • špachtli
  • stříbrné cukrové kuličky (cukrářské zdobení) 
  • černé (tmavé) cukrové kuličky (případně zrnka celého pepře) 
  • půlky mandlí
  • šídlo
  • zlatý provázek

Bílky dáme do velké mísy a vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání po lžících přidáváme cukr.

Plech vyložíme papírem na pečení a troubu vyhřejeme na stupeň 1/2 (100 °C). Sníh lžící přendáme do zdobicího sáčku a na pečicí papír vymačkáme klínovité tvary.

Klínky špachtlí uhladíme do tvaru myšiček. Trochu sněhu si necháme na závěr.

Hlavičku vytvoříme tak, že použijeme stříbrnou kuličku na čumáček, rozpůlené mandle na ouška a černé kuličky na očka. (Lze použít i zrnka pepře, ty však nelze jíst.)

Pečeme v troubě asi dvě hodiny do lehounkého zezlátnutí. Necháme vychladnout a pak šídlem uděláme dírku na ocásek. Neupečeným sněhem přilepíme kousek zlatého provázku jako ocásek.

Nemusíme vytvářet pouze myšky, podobným způsobem můžeme upéct třeba stašidýlka:

Strašidýlka z bílků Strašidýlka z bílků Zdroj: ArtSyslik / Shutterstock.com

Akční letáky