Sněhové pečivo se peče nebo spíš suší nejlépe dvě hodiny za velmi nízké teploty, takže si nechte dostatek volného času. Podle následujícího receptu vytvoříte asi šestnáct myšek.
- 4 bílky (pokojové teploty)
- 225 g pískového cukru
- plech na pečení
- papír na pečení
- zdobicí sáček
- špachtli
- stříbrné cukrové kuličky (cukrářské zdobení)
- černé (tmavé) cukrové kuličky (případně zrnka celého pepře)
- půlky mandlí
- šídlo
- zlatý provázek
Bílky dáme do velké mísy a vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání po lžících přidáváme cukr.
Plech vyložíme papírem na pečení a troubu vyhřejeme na stupeň 1/2 (100 °C). Sníh lžící přendáme do zdobicího sáčku a na pečicí papír vymačkáme klínovité tvary.
Klínky špachtlí uhladíme do tvaru myšiček. Trochu sněhu si necháme na závěr.
Hlavičku vytvoříme tak, že použijeme stříbrnou kuličku na čumáček, rozpůlené mandle na ouška a černé kuličky na očka. (Lze použít i zrnka pepře, ty však nelze jíst.)
Pečeme v troubě asi dvě hodiny do lehounkého zezlátnutí. Necháme vychladnout a pak šídlem uděláme dírku na ocásek. Neupečeným sněhem přilepíme kousek zlatého provázku jako ocásek.
Nemusíme vytvářet pouze myšky, podobným způsobem můžeme upéct třeba stašidýlka: