Někdo slaví svátek zamilovaných na Valentýna, někdo si počká tradičně na první máj. Pokud patříte do první skupiny, ještě stihnete svůj protějšek překvapit maličkostí od srdce. Nemusíte kvůli tomu lustrovat e-shopy či běhat po obchodech a shánět plyšové kýče. Láska prochází žaludkem. Máte-li mezi vánočními vykrajovátky srdce, zkuste třeba upéct jednoduchá srdíčka. Receptů je celá řada. Můžete začít třeba těmi osvědčenými lineckými. Nezaberou moc času, a pokud je nenecháte v troubě moc dlouho, není na nich co zkazit.

Co budeme potřebovat?

  • mléko
  • balíček vanilkového cukru
  • jeden žloutek
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg másla (nebo Hery či podobného tuku)
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 50 dkg hladké mouky

Postup: Na vál nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Tuk rozkrájíme na kostičky a přidáme do směsi, stejně tak žloutek a několik lžic mléka. Vypracujeme těsto. To poté zabalíme alespoň na hodinu do potravinové folie a dáme ven do chladu či do ledničky. Po hodině vyválíme z těsta tenký plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Do poloviny z nich ještě uděláme kolečko doprostřed (pokud nemáte tak malé vykrajovátko, můžete použít třeba náprstek). Tvary opatrně - nejlépe za pomoci plochého nože - přeneseme na plech s papírem na pečení nebo silikonovou pečící podložkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova, což trvá obvykle 10 - 15 minut. Upečená srdíčka necháme vychladnout a poté kousky bez děr natřeme marmeládou, spojíme s děravými srdíčky a necháme ideálně dva dny odležet, aby byly měkké.

Pokud jste lineckého ještě přejedení z Vánoc, jednoduché a v Česku tradiční jsou i zázvorky. Srdíčka z nich nejsou vůbec těžká, jen musíte počítat s tím, že přes noc mají před pečením odpočívat.

Co budeme potřebovat?

  • 56 dkg hladké mouky
  • 50 dkg moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Postup: Promícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Pokud máte robota na míchání, ušetříte si značně práci, jinak počítejte s 20 minutami zadělávání v míse. Pokud se těsto nepromíchá dobře, zázvor bude v každém kousku jinak – některé budou takřka pálit, jiné budou bez chuti. Z těsta vyválíme přibližně třímilimetrový plát a z něj vykrájíme srdíčka. Ty necháme na pečícím papíru a plechu přes noc odpočinout v chladu. Ale pozor – ne v mrazu. Druhý den pečeme v předehřáté troubě na 220 °C, průměrná doba pečení bývá pět až osm minut, zkrátka do momentu, kdy zázvorkám zrůžoví okraj. Necháme je alespoň dva dny odpočinout a poté je můžeme ještě ozdobit. Například barevným sypáním nebo polevou. Můžete použít třeba citronovo-cukrovou klasiku a přimíchat do ní červené potravinářské barvivo. Vyrobíte ji z:

  • 10 dkg moučkového cukru
  • lžíce horké vody
  • lžíce citrónové šťávy

Receptů na srdíčka existuje samozřejmě nespočet, oblíbené jsou i jako perníčky – můžete se inspirovat například receptem v tomto článku na iReceptáři.

Vyznání z papíru

Jednoduchou pozornost svému či své vyvolené můžete složit také z papíru. Origami je prastará technika, která zahrnuje mnoho postupů od těch, které zvládnou i děti, až po ty nejsložitější, jejichž návod se bez podpůrného videa nedá pochopit. Vybrali jsme z těch jednodušších, jak složit srdíčko. A pokud si troufnete, můžete zkusit i zamilovaného medvěda. Máte-li tvoření z papíru rádi, doporučujeme k nahlédnutí také tento článek.

Srdce pro zručné ruce

Tenhle návod již chce trochu šikovnosti a trpělivosti. Výsledek ale stojí za to. Srdíčka, jaká se běžně prodávají v obchodech se suvenýry a dárky, zvládnete doma i vy. A ani tentokrát vám to nezatíží rozpočet. Popisovat co a jak by bylo zdlouhavé, podívejte se proto na tento skvělý videonávod, který vydá za tisíc slov.

Sladká tečka na večer – s přípitkem

Večer má pro zamilované vždy zvláštní kouzlo. Překvapte svou polovičku čokoládovými brownies s jahodami. Ideálně, pokud si k nim otevřete šampaňské. A můžete zkusit i méně obvyklou variantu tohohle bublinkového potěšení.

Co budeme potřebovat?

  • 113 g másla
  • 50 dkg čokolády na vaření
  • 10 dkg cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • lžičku vanilkového extraktu
  • 64 g hladké mouky
  • lžičku prášku na pečení
  • 1/4 lžičky soli
  • 35 dkg jahod

Postup: V hrnci s dvojitým dnem rozpustíme 250 gramů čokolády a máslo. Mezitím ušleháme cukr s vejci do krémové konzistence, prosejeme mouku a zamícháme do ní prášek do pečiva a sůl. Máslovo čokoládový krém smícháme do směsi vajíček a cukru a nakonec vmícháme mix mouky s práškem do pečiva a solí.

Předehřejeme troubu na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme 20 až 25 minut. Zatím opláchneme jahody, očistíme je od stopek a nakrájíme na menší kousky. Špejlí zkoušíme, jestli už se těsto nelepí a upečené brownies vyndáme z trouby. Povrch buchty posypeme kousky jahod a polijeme zbytkem rozpuštěné čokolády. Plech potom dáme do chladu, dokud čokoláda na povrchu neztuhne. Při krájení namáčíme nůž do sklenice horké vody, aby kousky brownies vypadaly úhledně. Skvěle chutnají s červeným Bohemia Sektem demi sec, který dotvoří zamilovanou atmosféru.