Recyklovaný Halloween

Nejste-li příznivci dlabání dýní, můžete si vyrobit dýně z papírových zásobníků na vajíčka, a to hned v celé sadě. Nejen, že využijete to, co má prakticky každý doma, ale do tvorby zapojíte i děti, budou jistě nadšené. A aby vaše kolekce byla kompletní, z obalů na vajíčka si můžete vyrobit i sadu papírových bílých bubáků nebo černočerných netopýrů.

K výrobě využijete 1 až 3 papírové obaly na vejce, chlupaté drátky v zelené barvě, bílou, oranžovou a černou akrylovou barvu a štětec. Plato na 10 vajec obraťte dnem vzhůru a na dýně si připravte oranžovou akrylovou barvu. Natírat s ní budete jen jednotlivé kalíšky, ne celou krabičku. Jakmile máte natřené, nechejte barvu zaschnout a pusťte se do druhého plata na 10 vajec a také natřete jednotlivé kalíšky, ovšem tentokrát bílou barvou. Když je barva dostatečně zaschlá, pusťte se do tvoření obličejíčků oranžových dýní a bílých strašidýlek. Na přimalování obličejů postačí i černý lihový fix. Opět nechejte vše dobře zaschnout a nakonec dotvořte dýně. V horní části kalíšku udělejte menší otvor, do nějž zasunete zelený chlupatý drátek tak, že jej v půlce přeložíte a zastrčíte dovnitř otvoru. Na netopýry budete potřebovat vždy tři kalíšky spolu sousedící, které vystřihnete a nabarvíte na černo. Na středový kalíšek nalepíte plastová očka a v horní části připevníte stužku na zavěšení netopýrů na lustr.

Dýňové květináče

Další velmi jednoduchou dekorací jsou půvabné dýně z hliněných květináčů. Využít můžete květináče různých velikostí. Ty největší se budou hodit na schodiště ke vstupním dveřím, ty nejmenší zase třeba do věnce na dveře anebo do okenních truhlíků. Kromě terakotových květináčů budete potřebovat také oranžovou a černou barvu vhodnou pro použití na terakotu a porcelán. Dále si připravte štětec a kratší dřevěné klacíky s několika lístky. Nejprve květináče natřete oranžovou barvou po celé vnější straně. Barvu nanášejte buďto na zcela nové květináče, nebo na květináče dokonale vyčištěné. Po zaschnutí barvy obraťte květináč dnem vzhůru a domalujte na něj černou barvou obličej podle své fantazie. Jakmile zaschne i černá barva, doplňte květináč kouskem větvičky, nebo klacíku s lístky, které budou představovat stopku dýně. Tu zapíchněte do odtokového otvoru v květináči.

Další nápady na jednoduché dekorace

Máte-li tvořivého ducha, zcela jistě vás napadají i jiné jednoduché způsoby na výrobu halloweenských dekorací. Mohou se jimi stát například malá strašidýlka vyrobená z naškrobeného obinadla, které necháte zaschnout na badmintonovém míčku, a pak jim domalujete už jen černým fixem obličej.

Další, ještě jednodušší dekoraci získáte namalováním očí, nosu a úst na krásně vybarvené oranžové mandarinky, které mají podobný tvar jako miniaturní dýně. Opět použijte lihový fix a nazdobené mandarinky rozmístěte kolem malé svítící lucerny.

Krásnou lucerničku můžete vytvořit z plechovky od zavařeného ovoce nebo zeleniny. Tu natřete na oranžovo a pomocí hřebíků do ní propíchejte otvory, které budu tvořit obrysy očí, nosu a úst stylizované dýně z plechovky. Střed mezi propíchanými otvory vybarvěte na černo a přes lucerničku natáhněte kousek drátku namotaného na tužku. Dovnitř do plechovky vložte jednu hořící čajovou svíčku.

Skvěle vypadají také kamínky natřené na oranžovo, doplněné o černé obličejíčky a na závěr přelakované bezbarvým lakem.

Perfektní laskominou se mohou stát černí pavouci, které obstaráte snadno z kulatých lízátek zabalených do černého papíru. Pak už stačí na tyčinku držící lízátko přimotat čtveřici černých chlupatých drátků a je hotovo.

Jednoduchou dekorací jsou také věnečky na dveře. Korpus věnce z polystyrenu obalte oranžovou stuhou a z černé vlny „upleťte“ na věneček něco jako pavučinu. Nakonec vystřihněte z bílého tvrdého papíru pár strašidýlek a uvažte černou stuhu a vše na věneček přilepte pomocí tavné lepicí pistole.

Přes 60 námětů na výrobu dekorací u příležitosti svátku Halloween naleznete na nástěnce Receptáře na Pinterestu: