Tradice adventních kalendářů trvá téměř 170 let

Advent je spjat s mnohými tradicemi a zvyky, které dodržují i ti, kteří nejsou věřící. A jednou z takových relativně novodobých tradic jsou i adventní kalendáře. První adventní kalendář, v té době měl spíše podobu uměleckého díla, vznikl roku 1851. První tištěný papírový kalendář s názvem „V zemi Ježíškově“, ještě bez otvíracích okének, vyrobil jistý mnichovský tiskař v roce 1908. Adventní kalendář tedy slaví bezmála 170 let.

V současné době jsou adventní kalendáře určené především dětem a to především s cílem zpříjemnit jim dobu čekání na Vánoce. Existuje obrovské množství typů adventních kalendářů. Od těch klasických papírových s okénky naplněnými malými čokoládami, před nejrůznější očíslované papírové či látkové pytlíčky, v kterých se na každý den skrývá malé překvapení až po celé „almárky“ s čtyřiadvaceti šuplíky, v nichž se skrývá dárek na každý den.

Více dětí, více adventních kalendářů?

Adventní kalendáře jsou velmi často vyráběné doma. Rodiče si dlouho dopředu lámou hlavu, jak bude jejich adventní kalendář tentokrát vypadat, čím vším ho naplní, aby děti uspokojil. A doba zklidnění a rozjímání, dříve i doba půstu, se tak pro mnohé rodiče stává stresujícím obdobím, jak to všechno stihnout. A pokud mají více děti a chtějí chystat adventní kalendář (ať u v jakékoliv podobě) každému dítěti zvlášť, se toho chystání už přeci jen trochu moc.

Takže pokud si i vy lámete hlavu a máte obavy, jak a kdy to všechno stihnete, máme pro vás pár tipů, jak na adventní kalendář na poslední chvíli. Adventní kalendář pro několik sourozenců najednou, bez hromady čokoládek a sladkostí, kalendář recyklovatelný, kalendář, který můžete používat několik let dokola bez velké práce, kalendář bez odpadu a bez hromady cetek a zbytečností, které děti někam založí ještě než přijde Štědrý den.

Tenhle adventní kalendář je ověřený a u nás doma funguje již asi pět let, pro letošní rok už pro čtyři děti ve věku 1 – 10 let najednou. Náš kalendář se skládá z 27 stejných obálek a jedné už pět let stejné ošatky. 24 červených a zelených očíslovaných obálek je zavěšeno obyčejnými dřevěnými kolíčky (pokreslenými červenou fixou) na stužce na bočnici dřevěných schodů v obývacím pokoji. Ale stejně tak je možné obálky pověsit na stěnu, ohoblovanou větev či garnyž. Všech 24 obálek visí na schodech od 1. prosince najednou a všechny jsou úplně prázdné. Není v nich nic. Každý adventní den totiž připravuji až večer předem a tři zbývající obálky využíváme na malou hledačku, která probíhá každý adventní den ráno a děti si ji moc užívají.

Každý den malé dobrodružství

V obálce na schodech děti najdou malou fotografii nějakého místa v našem bytě. Jen nevelký detail. Nějakou květinu, stoličku v koupelně, kousek trouby, hromádku knížek, křeslo a podobně. Na tom místě najdou další obálku a v ní další fotografii. A zase se hledá a zase je tu obálka. A v ní… jaké překvapení!, poslední fotografie. Na posledním místě už děti nacházejí ošatku s drobnostmi. Každý rok obvykle přibývá něco nového, ale děti se těší i na ty "osvědčené" věci, které vytahujeme jednou za rok právě o adventu.

V ošatce děti najdou vždy jednu knížečku z krásného knížkového adventního kalendáře nakladatelství Meander. Je tam také jedna figurka z betlémku, který postupně stavíme a který má přesně 24 částí. Pak je tam vždy lísteček s nějakou společnou aktivitou nebo činností a popř. i materiály a věci, které budeme k té činnosti potřebovat a máme je běžně doma (papíry, ozdobné děrovačky, formičky, vykrajovátka, perníkové koření, ozdobičky, světýlka do oken…).

A k tomu se občas v ošatce objeví něco navíc. Oříšky, sušené ovoce, pexeso, omalovánky, vstupenky či pozvánka na nějakou adventní akci, drobná hra, jednou za advent společná knížka.

Adventní kalendář skladný, recyklovatelný a jednoduchý

Tahle podoba adventního kalendáře má spoustu výhod a jen jednu jedinou nevýhodu. Tou je každovečerní potřeba připravit věci na další den. Je to pravda chvilička, jen tak pět až deset minut, ale je třeba nezapomenout! Doporučuji si předem všechny věci připravit na jedno místo a potom už jenom vybírat, co na který den použít.

A pak jsou tu výhody. Kalendář je naprosto recyklovatelný, pokud se ho rozhodnete zrušit, můžete obálky použít na vánoční přání. Je skladný, takže přes rok nezabere skoro žádné místo. Je jednoduchý na výrobu a není to ani nijak časově náročné, stačí koupit nějaké ozdobné kolíčky či použít přírodní dřevěné a očíslovat obálky. Nemusíte řešit, kam s případnými většími dárky, protože do ošatky se v pohodě vejdou. Můžete se řídit podle aktuální situace, nálady, času, aktuálního denního programu. Dopředu nikdy neodhadnete, kolik bude na aktivity času, jestli na ně bude zrovna nálada apod. Když vybíráte jednotlivé aktivity až večer, můžete tohle zohlednit. Máte druhý den kroužek, přijde návštěva, máte v plánu něco nevánočního, jsou děti nemocné, nemáte náladu nic podnikat? Podle toho se může vybrat kratší nebo delší aktivita, činnosti venku nebo doma. Také míra a velikost dárečku se dá takto snadno ovlivnit, když vše připravujete až den předem.

Čím zaplnit adventní kalendář?

I tenhle kalendář se dá přeplnit věcmi, protože krásných věcí, které by dětem mohly líbit, je na výběr strašně moc. Ale nejde dát na každý den všechno. Děti by byly zbytečně zahlcené a pořádně by si neužily nic. Takže doporučuji opravdu dobře rozmýšlet a vybírat. Můžete si vybrat z mnoha různých betlémků (mnoho jich má právě 24 částí), puzzle s vánoční tematikou, které jsou rozdělena na stejný počet dílků, vybírat můžete i z několika vánočních příběhů, pohádek či bojovek na pokračování. Do adventního kalendáře můžete také například postupně vkládat vystřihovací andílky z knížky Andělé na vánoční pouti, nejrůznější grafomotorické aktivity či vyplňovačky.

Ale ať už naplníte kalendář pro děti tím či oním, přejeme vám především, abyste si adventní čas užili společně s dětmi v pohodě, klidu a při společném tvoření. A třeba i bez adventního kalendáře.

Kdy začíná advent 2019?

První adventní neděle je v kalendáři vždy mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Je to tedy pohyblivé datum a to proto, aby čtvrtá adventní neděle vyšla na neděli před 25. prosincem. V roce 2019 připadá první adventní neděle na 1. prosince.