Existuje tolik způsobů, jak si v pohodlí domova můžete vyrobit překrásné ozdoby na vánoční stromeček a neutrácet tak mnoho peněz za ty kupované. Využít se dají jak některé suroviny z kuchyně, tak i obyčejný papír či rulička od toaleťáku. Při vlastnoruční výrobě rovněž strávíte hezké chvíle se svými blízkými a na konci můžete porovnávat, která ozdoba je nejhezčí!

Příprava studeného porcelánu

Podívejte se na video, kde je celý postup výroby studeného porcelánu názorně předveden:

Zdroj: Youtube

Budete potřebovat po ¼ hrncích jedlé sody, kukuřičného škrobu a studené vody. Do pánvičky nasypte jedlou sodu se škrobem a zalijte sypkou směs vodou. Až všechny ingredience promícháte dohromady, zapněte sporák a na mírném ohni hmotu zahřívejte za stálého míchání.

Pokud vám směs začne po nějaké době syčet a tvořit se v ní hrudky, pouze stáhněte plamen a ještě několik minut míchejte. Hotovou hmotu poznáte tak, že se bude krásně odlepovat od stěn. Přendejte ji na kuchyňskou utěrku a nechte vychladnout. Určitě se jí ze začátku nedotýkejte, jelikož byste se mohli popálit.

Originální vánoční ozdoby

Teplou hmotu propracujte ještě rukama. Poté ji můžete buď vyválet nebo tvořit přímo z ní. Lze použít různá vykrajovátka, formičky i nůžky. Na povrch ozdobičky můžete obtisknout hrubou látku, krajku, lístky, kytičky a všelijaké vzory, které doma nebo na zahradě najdete. Vytvořené ozdoby nechte uschnout při pokojové teplotě. Doba sušení záleží na tloušťce, přičemž tenčí usychá okolo 12 hodin a tlustší klidně 2-3 dny. Je vhodné ozdobu občas otočit, aby prosychala rovnoměrně z obou stran.

Poutko a pověšení na stromek

Při tvoření nezapomeňte také na to, aby byla v každé ozdobičce malá dírka na provlečení provázku či drátku. Bez ní byste ozdobičky velmi těžce věšeli na stromeček. Uschlé ozdoby můžete také nabarvit temperami, což jim dodá hned veselejší vzhled. Využít se dají i třpytky nebo jakékoliv přilepovací doplňky. Zkrátka fantazii se meze nekladou!

Vyvarujte se vlhkosti

Pokud vám zbyde nějaká hmota, můžete ji skladovat v obyčejném igelitovém sáčku až několik dní. Nedávejte ji však do lednice! Hotové ozdoby můžete použít jak na vánoční stromek, tak i na adventní věnec či dekoraci po celém domě. Dejte si ale pozor, abyste ozdoby ze studeného porcelánu nedali ven. Vlhkost a chlad by je velmi rychle zničil.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, carujeme.cz, blog.mall.cz