Zdroj: Časopis Kreativ

Co potřebujete:

  • pruty • zavařovací sklenici • vázací dráty o průměru 0,7 mm a 2 mm

Z prutů nastříhejte 6 stejně dlouhých dílů, které budou tvořit střechu. Jejich délka závisí na šířce sklenice a na tom, jak špičatou střechu chcete mít. Pak si ustřihněte ještě 2 díly dlouhé jako sedminásobek průměru prutů.

Do jednoho konce prutů na střechu vyvrtejte asi 2 cm od kraje otvory, použijte vrták o průměru 2,5 mm. Všech šest navlékněte na silnější drát. Na jednom konci drátu udělejte očko a druhý nechte rovný.

Na druhém konci prutů na střechu vyvrtejte kolmo na první otvor asi 3 cm od kraje menší otvor pro vázací drát. Do kratších prutů vyvrtejte tři otvory od sebe vzdálené dvojnásobek průměru prutů. Z tenkého vázacího drátu ustřihněte dva delší kusy a z každé strany je podle fotografie otočte pod hrdlem sklenice. Konce na protilehlých stranách stočte, aby dráty pevně obepínaly sklenici. Oba konce na jedné straně provlékněte kratším prutem prostředním otvorem. Stejný postup zopakujte na druhé straně s druhým prutem.

Pruty na střechu rozdělte střídavě na dvě strany, na každé budou tři. Prostředním prutem spodním otvorem provlékněte oba konce drátů. Jeden konec pak shora provlékněte krajním prutem vlevo a spojovacím prutem zpět ke sklenici. Druhý konec stejně provlékněte prutem vpravo a spojovacím prutem zpět ke sklenici. To samé zopakujte i na druhé straně sklenice.

Na každé straně střechy zůstanou dva konce drátů, ty stočte uprostřed u hrdla sklenice a na koncích drátů udělejte očko. Pokud chcete vložit do sklenice větší předměty, můžete vytáhnout drát na špičce střechy.

Další nápady na tvoření najdete v časopise Kreativ. Jeho nové číslo je právě na stáncích. Budete-li ho chtít proslistovat, můžete zde.