S cenou může zahýbat termín vaší dovolené. Je pochopitelné, že v hlavní letní sezóně, která se v Chorvatsku kryje s obdobím školních prázdnin, jsou ceny za ubytování nejvyšší. Přitom stačí vyrazit pár dnů před nebo po sezóně, počasí se nijak výrazně od toho sezónního neliší a můžete ušetřit značnou částku. V září ještě vyšší než v červnu, přitom září bývá v Chorvatsku velmi příjemné, teploty nedosahují tropických hodnot, je krásně teplo a navíc značně ubyde turistů.

Hlavně ne v sobotu

Jedete autem? Cesta po vlastní ose se určitě vyplatí, zejména pokud máte vůz plně vytížen, cestujete-li s rodinou nebo s přáteli. I vlastní cesta autem se může prodražit, rozhodně nevyjíždějte v sobotu, kdy se mění „turnusy” organizovaných dovolených, na silnicích a dálnicích se tak tvoří nekonečně dlouhé kolony. Nejenže ztratíte spoustu času, ale popojíždění v kolonách značně zvýší spotřebu paliva. Připravte si i peníze za dálniční známky a mýtné. V Rakousku můžete ušetřit za vícedenní dálniční známku, v Chorvatsku se platí mýtné podle projetých kilometrů. Ušetřit můžete zařízením ENC, díky kterému se mýtné platí elektronicky - strhává se z předplaceného kreditu. Zařízení můžete později prodat, anebo si ho nechat pro příští dovolenou.

Chytrá aplikace

Ceny benzínu a nafty stoupají v celé Evropě, Chorvatsko nevyjímaje. Určitě se vyplatí mít informace předem. Pomůže vám aplikace HAK, která vám sdělí aktuální ceny pohonných hmot, najdete zde i užitečné seznamy míst jako jsou čerpací stanice, kempy, letiště, hotely, banky, lékárny a další. Ušetříte tak spoustu času a kilometrů při hledání místa, které právě potřebujete.

Krásné kempy

Zařizujete-li si ubytování sami, nejlevnější ubytování najdete v kempech, ale nedejte se mýlit, chorvatské kempy patří k nejkvalitnějším na jihu Evropy. Sháníte-li jiný typ ubytování, možností je hodně, využijte nejoblíbenější chorvatský vyhledávač ubytování adriatic.hr, nabídky last minute ubytování najdete i na booking.com, máte-li rádi ubytování v soukromí, s vyhledáním vám pomůže Airbnb.

Nakupujte v akci

V Chorvatsku můžete značně ušetřit na stravování, pokud si budete vařit sami. Není úplně nutné vozit si s sebou vlastní suroviny, ve větších supermarketech jsou ceny srovnatelné s našimi, navíc zde, stejně jako u nás, probíhají zajímavé slevové akce.

Kartou nebo hotově

Pokud můžete, plaťte v obchodech kartou, a pokud potřebujete vybrat hotovost z bankomatu, dejte pozor na poplatky za výběr. Raději se předem informujte ve své bance, abyste po návratu domů nebyli překvapeni. Rozhodně se vyplatí mít s sebou v hotovosti Euro, které směňte v Chorvatsku za kuny. Vyměnit lze i české koruny, ale kurz bývá v porovnání s Eurem značně nevýhodný.

Související články


Zdroje: www.skrblik.cz, www.theworldwasherefirst.com