Dokonale vydlabané dýně mohou sloužit zároveň dlouhodobě jako vázy na květiny anebo jako nádoby pro osazení sukulenty. Ve vydlabaném středu umístíme buďto prázdnou čistou plechovku, sklenici, případně aranžovací hmotu a igelit a můžeme se pustit do aranžování. Někdy stačí pouze dýni obmotat větvičkami se zářivými červenými podzimními plody jeřabin, kalin, skalníku nebo bílého pámelníku a skvěle vypadající dekorace je hotova.

Aranžujte dle tvaru a velikosti stolu

Výzdoba stolu plní nejen požadavky technické, ale také estetické. Obvykle se odvíjí od tvaru a velikosti stolu a také od počtu stolujících osob. Pro podzimní období se skvěle hodí pro výzdobu stolu dekorace z dýní všech možných velikostí, tvarů a barev. Na stole, který chceme vyzdobit dýněmi, by pro dekoraci měla zůstat volná velká část v jeho středu. Dýňovou dekoraci však můžeme umístit i na samostatný stoleček, u něhož se nestoluje, ale který slouží výhradně k dekoračním účelům. Při dekoraci jídelního stolu dodržujeme zásadu, že dekorace by měla být jen tak vysoká, aby přes ni na sebe stolující osoby dobře viděly.

Květiny vhodné k dekoraci dýní

Chryzantémy všech barev i tvarů, jiřiny, afrikány, mochyně, gerbery, ale i růže nebo lilie či alstromérie, ty a ještě mnohé další patří k těm ideálním květinám, s jejichž pomocí lze vytvořit z dýní okouzlující květinová aranžmá. Dobrým nápadem je také vytvoření aranžmá ze sukulentních rostlin jako jsou netřesky (Sempervivum), rozchodníky (Sedum morganianum), rozchodníkovec nádherný (Hylotelephium spectabile), Haworthia, Senecio herrweianus nebo Senecio rowleyanus a další. Skvěle poslouží ale i obyčejné pěkně zbarvené listy opadané ze stromů. Zapomínat nemusíme ani na traviny nebo klasy, které jsou pro výzdobu dýní také velice vhodné.

Tykev pomíchaná vhodná pro dekorace

Tykev pomíchaná (Cucurbita mixta) je křížená forma dýně využívající se zejména pro trvanlivé dekorace a aranžmá. Barevnost těchto spíše menších plodů oválného tvaru je velmi pestrá. Navíc se dají ke konzumaci využít i jejich chutná semena.

Tykvičky - ozdobné dýně

Dalším druhem ozdobných dýní jsou tykvičky, které jsou stejně zajímavé svými názvy jako svými tvary. Pro tykvičky jsou charakteristické drobné plody. V podzimních aranžmá se nejlépe uplatní tykvičky: Trnová koruna, Andělská křídla, Mini turban, Kačenka nebo Pear Bicolor, případně Sweet Dumpling.

Svíčky a lucerničky z dýní

K vytvoření středového otvoru do menších dýní můžeme využít vánoční vykrajovátka například ve tvaru hvězdy, srdíčka nebo kolečka. Vykrajovátko zatlačíme do dýně okolo stopky a vykrojíme náležitý tvar. Dýni pak k jejímu dnu vydlabeme, nalijeme do otvoru rozpuštěný vosk a do jeho středu vložíme knot a necháme ztuhnout. Tak jednoduché to je. Ještě jednodušší variantou je vykrojit do dýně pouze otvor o velikosti čajové svíčky, a tu pak do dýně vložit i s kalíškem.

Jak prodloužit trvanlivost vydlabané dýně

Dýňové dekorace často vznikají právě z vydlabaných dýní. Pokud dužinu z dýně vydlabeme nedostatečně, a ta z části v dýni zůstane, může začít plesnivět. Pokud naopak vydlabeme dužiny příliš mnoho, zůstane jen tenká stěna z dýně, která se vlivem pokojové teploty může brzy začít bortit a deformovat. Jak tedy vyzrát na prodloužení trvanlivosti vydlabané dýně?

V prvé řadě je třeba včas dýně utrhnout, aby je neponičily noční mrazíky. Dále při dlabání pracovat s čistými nástroji, které nezanesou do dýně infekci. A za třetí můžeme využít pro dezinfekci vnitřní části vydlabané dýně bělidlo. Vezmeme si rukavice, vydlabanou dýni umístíme nad dřez a nalijeme do ní bělicí přípravek. Propláchneme důkladně všechna místa uvnitř vydlabané dýně a bělidlo z dýně poté vylijeme. Někdo radí na dýni použít prostředek proto plísním ve spreji, který se nechá 20 minut působit jak uvnitř, tak zvenčí dýně, a pak se otře. To by ale mohlo být nebezpečné v domácnostech s malými dětmi, a tak raději jen dýni po vydlabání nechejte asi 10 minut ponořenou v kbelíku se studenou vodou. Dýni poté vysušte a vnitřek dýně natřete vazelínou. V zahraničí je k dostání speciální sprej Pumpkin Fresh, který slouží k ošetření vydlabaných dýní.

Pro tvorbu různých dekorací na stůl za použití dýní nejrůznějších velikostí se inspirujte také na Pinterestové nástěnce: