Etažéry bývaly v minulosti velmi oblíbené a bývaly téměř v každé domácnosti. Koupit se dají i nyní, ačkoliv už nejsou nezbytnou součástí vybavení pro stolování. Pokud by se ale mělo jednat o jednorázovou akci, nemá cenu utrácet peníze. Můžeme si ho vyrobit doma z materiálů, které se jistě někde najdou – možná dokonce čekají na vyhození.
Jednoduchý postup výroby etažéru najdete také tady:
Karton ze staré krabice a ruličky
Co budeme k výrobě potřebovat? Samozřejmě plochy, na které budeme drobné sladkosti servírovat, a pak také části stojánku. Vše může být z papíru, na plochy se výborně hodí karton ze staré krabice, na “nožičku” zase ruličky od kuchyňských utěrek. To je pravděpodobně ta nejjednodušší varianta. Pak budeme potřebovat tavicí pistoli a také ozdobný papír, v ideálním případě samolepicí tapetu. Třeba tu, která nám zbyla při minulé úpravě kuchyně.
Je to jednoduché
Ze všeho nejdříve si z tvrdého kartonu vystřihneme tři kruhy o průměrech 35, 25 a 15 centimetrů. Je samozřejmě možné volit i jiné velikosti, ale tato odpovídá běžnému stolování. V tuto chvíli máme dvě možnosti. Buď se rozhodneme, že bude spodní tác ležet přímo na stole, anebo jej o pár centimetrů zvedneme. Pokud zvolíme vyšší variantu, bude vhodné kvůli větší stabilitě později zvolit podložení na třech místech. Další patra pak budou propojena již jen ve střední části.
Ozdobit všechny plochy
Nyní všechny plochy budoucího etažéru polepíme ozdobným papírem či v lepším případě otíratelnou fólií, a to buď ve formě samolepicí, nebo použijeme zdravotně nezávadné lepidlo. Spodní tác můžeme polepit jen z vrchní strany, vyšší patra pak kvůli estetické dokonalosti z obou stran. Stejně upravíme i ruličky, které použijeme na propojení pater.
Nožičky tác vyzvednou
Budeme-li chtít spodní (tedy to nejvyšší) patro ještě vyvýšit, uřízneme si tři stejně vysoké kroužky z připravených ruliček. Budou stačit dva nebo tři centimetry, tác na stole vynikne, a přitom zůstane stabilní. Nožičky pak tavnou pistolí dobře přilepíme na spodní část největšího tácu v rovnoměrných rozestupech tak, aby byly “schované” pět centimetrů od jeho okraje. Nebudou vidět, ale etažér zůstane dostatečně stabilní.
Měřte přesně
Dalším krokem bude přesné vyměření středu všech táců. Měřte opravdu přesně, jinak by se mohlo dílo i se zákusky zhroutit. Přesně na určené středy pak opět tavnou pistolí (opatrně, abychom si nepoškodili ozdobnou stranu táců) přilepíme spojovací ruličky. Bude stačit, když si určíme výšku mezi jednotlivými patry 12 - 15 centimetrů.
Nápady navíc
Ruličky můžeme namísto papírem také omotat provázkem a ve spojení s květinovým nebo jemným polepem táců získáme zajímavý romantický doplněk, který ozvláštníme třeba dalším provázkem nebo krajkou, přilepenými po obvodu jednotlivých táců. Etažér bude hotový během chvíle a pak se už můžeme jen těšit na obdiv hostů.
Nejnovější epizodu podcastu iReceptář do ucha si poslechněte přímo ZDE:
Zdroje: bhg, wikihow, everydayannie