Dárek není kompletní bez krásného zabalení, na tom se asi shodneme. Balicích papírů s vánočními motivy je nepřeberné množství, stužky, ať už látkové, nebo plastové, také můžeme vybírat z nekonečné škály barev. Kdo nechce zápasit s papíry, může zvolit jednodušší variantu vánočních tašek. Ale pohled na povánoční kontejnery naplněné k prasknutí roztrhanými papíry a popsanými taškami přece jen vnuká myšlenku, že bychom to zvládli i ekologičtěji. A také originálněji. Jako obyvatelé země vycházejícího slunce.

V Japonsku se těší velké oblibě tradiční metoda zvaná furoshiki, tedy balení do šátků. Tato metoda, oblíbená již v 17. století, byla původně ryze praktická a sloužila k přinášení čistého oblečení do veřejných lázní. Za tím účelem se využívaly pevné látky, jako třeba bavlna. Postupem času, jak se umění úvazů a skládání látky neustále rozvíjelo, se však začala oceňovat i estetická stránka a odtud byl k balení dárků jen kousek. Tomu odpovídaly i materiály, na dárky se začaly používat luxusní látky jako satén nebo hedvábí. I dnes se těmto materiálům v Japonsku věnuje značná pozornost a navrhují se speciální vzory, aby zabalené dárky vypadaly co nejlépe.

K zabalení předmětu tímto způsobem je potřeba čtvercový šátek nebo kus látky rozměrů odpovídajících velikosti baleného předmětu. Pro úvazy musíte počítat s určitou rezervou, proto i na zabalení malých krabiček se používají šátky zhruba 45 x 45 cm. Látka by také neměla být elastická, takže nejvhodnější je tradiční bavlna nebo luxusní hedvábí, ale dobře poslouží i třeba polyester.

Na internetu je možné koupit originální furoshiki šátky, ale lze použít i jakýkoliv neelastický čtvercový šátek či si takový z vhodné látky ušít. Způsoby balení je možné nastudovat z podrobných návodů i videí na internetu, výhodou je, že se tak dají snadno zabalit i tvarově poněkud obtížné dárky, jako například lahve. Přestože je tento způsob balení velmi dekorativní, na základní úvazy nemusíte být ani zvlášť zruční, zvládne to opravdu každý.

Zdroj: Youtube

Ale největší výhodou furoshiki je, že nejenom nezatížíte svět odpadem, ale vlastně věnujete dárky hned dva! Původní dárek a také třeba krásný šátek, který může obdarovaná dál používat jako módní doplněk. Případně lze do látky opět zabalit dárek a věnovat dál. Zvolený materiál a vzor látky mohou krásně doplnit dárek samotný a vytvořit půvabný a harmonický celek, jehož rozbalování se stane nezapomenutelným a slavnostním okamžikem.

A pokud byste měli pocit, že je to na naše poměry příliš exotická záležitost, tak vězte, že není. Vzpomínáte si na pohádku o Honzovi? Jak mu máma dala do uzlíčku buchty? I v jiných českých pohádkách se vyskytuje motiv jídla zabaleného v ubrousku, případně uzlíku naplněného skrovným majetkem dotyčného. Takže i my máme tento způsob balení vlastně v krvi, jen jsme na to v průběhu 20. století trochu pozapomněli. A není vůbec od věci si tuhle praktickou, estetickou a k životnímu prostředí šetrnou techniku zase osvojit.

Zdroj: ekolist.cz