Ručními pracemi už se dávno nezabývají jen obyvatelky domovů seniorů, ale naopak patří mezi „cool“ činnosti, kterými se chlubí i celebrity na sociálních sítích. Plést, háčkovat nebo i vyšívat je prostě in. A pokud je pro vás například vyšívání příliš zdlouhavé, můžete zkusit techniku, která je v poslední době hitem pletařského světa. Nepotřebujete na ni obzvláštní zručnost ani mnoho speciálních pomůcek, rychle přibývá a výsledkem jsou velmi zajímavé, funkční produkty jak do šatníku, tak interiéru. Seznamte se s obřím či gigantickým nebo také ručním pletením.

Co pěkného můžete pomocí obřího pletení vytvořit?

Návodů na internetu najdete nespočet. Pomocí této metody se krásně tvoří bytové doplňky jako deky, předložky, přehozy nebo koberečky. Z vlákna síly mini (které je ale pořád mnohem silnější než běžná příze) vyrobíte pěkné doplňky pro děti, jako jsou dečky nebo polštářky, ale klidně i šály, čepice nebo plédy pro dospělé.

Co budete potřebovat?

Především speciální mega vlnu. Tato ultrasilná příze je vyrobená většinou ze 100% merino vlny, ale existují také příze bavlněné, které tvoří bavlněný tunýlek vyplněný lehkým umělým vláknem, nebo celé z umělých vláken, jako je polyester nebo akryl.

Tato veliká klubka se dají koupit ve specializovaných prodejnách s galanterním zbožím, ale hlavně na internetu je nepřeberný výběr těchto přízí ve všech barvách a materiálech. Další potřebnou pomůckou jsou speciální obří jehlice, ale dají se použít i příslušně silné plastové trubky, nebo dokonce hladké násady od smetáku. Anebo můžete na jakékoliv pomůcky rezignovat a využít vlastní paže.

Vlněná příze je nejnákladnější, ale má mnoho skvělých užitných vlastností. Po nákupu vlny se doporučuje ji vybalit a nechat jeden den tzv. vydýchat. Na samotnou práci je potřeba hodně místa a s výsledným produktem je nutné zacházet jemně, jedná se o luxusní přírodní materiál a potřebuje opatrné zacházení. Nemělo by se s ním pracovat na drsném povrchu a hrozí i zatržení například dlouhým a ostrým nehtem. V případě potřeby se vlna nestříhá, ale stačí ji jemně utrhnout.

Co se týče údržby, vlna má výborné samočisticí schopnosti, které můžete podpořit vyvětráním na čerstvém vzduchu nebo napařením ve vlhkém prostředí (třeba v koupelně), neutralizuje pachy, je hřejivá, ale prodyšná. Výrobek z přírodní vlny nelze prát, běžné nečistoty lze vyklepat nebo opatrně vyluxovat. Pokud se na něm přihodí skvrny od jídla nebo pití, je nutné jednat hned. Skvrnu nenechte zaschnout, ale opláchněte ji studenou vodou, místo položte mezi dva froté ručníky, vymačkejte vodu a nechte volně rozloženou věc uschnout. Pokud chcete nechat celý výrobek, třeba deku, vyčistit, je lepší se jednou za čas obrátit na čistírnu. U přízí z umělých vláken nebo těch s příměsí bavlny je možné i ruční praní, samozřejmě za použití vhodného, nejlépe tekutého pracího prostředku na jemné prádlo.