obrázek z archivu ireceptar.cz

Gril z bojleru s bočním topeništěm a pohonem rožně

Před barem a restaurací Taverna Terasy v Jáchymově budí zájem hostů vydařená verze grilu z bojleru s rožněm poháněným elektromotorem. K vidění bývá k večeru a za příznivého počasí. Komín dýmá, pečínka voní.

Dobře promyšlené je jak přivařené boční topeniště ze silného plechu, tak soustrojí rožně poháněného motorkem ze stěračů Škody Felicie. Převod zajišťuje cyklořetěz, velké a malé ozubené kolo. Třešničkou na dortíku je pak zachovalý kryt řetězu.

Přesné ovládání polohy rožně a péči o pečínku usnadňuje vypínač otáčení. Elektromotorek je napájen autobaterií. K příslušenství tedy patří dobíječka a prodlužovačka.

Výška podstavce pod grilem je řešena tak, aby se grilované maso dalo snadno potírat nebo odřezávat ve výšce odpovídající kuchyňské pracovní desce, tedy zhruba 90 cm nad zemí.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Základem se stal vyřazený bojler objemu 120 l. Průměr kovového válce 46 cm a délka 96 cm poskytují dostatečně velký prostor pro grilování na rožni.

Komín vznikl přivařením kovového varného kolena k vyříznutému otvoru o průměru 100 mm, umístěnému v boční části grilu.

Topeniště je vybaveno nasávací vzduchovou klapkou a uzavřené poklopem, kterým se přikládají sice úzké, ale klidně až půlmetrové kusy dřeva. Poklop lze zvednout i před otevřením grilovacího prostoru, aby kouř neztěžoval potírání masa či odřezávání hotových plátků.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Autor grilu Jiří Mikulášek topeniště svařil z tzv. krokového neboli pochozího plechu — z černého žebrovaného plechu tloušťky 5 mm. 

  • Topeniště měří na délku 63 cm, na výšku 35 cm a to včetně 5cm vzduchové klapky. Ta je instalována na spodním okraji topeniště v celé jeho délce.
  • Hloubka topeniště je 15 cm, bočnice kopírují tvar válce. Od grilovacího prostoru je topeniště odděleno 14 svislými, jednotlivě přivařenými roxorovými tyčemi ∅ 10 mm. 
  • Samotný prostor pro přikládání a hoření dřeva končí nad vzduchovou klapkou roštem. Ten je zhotoven z téhož žebrovaného plechu jako celé topeniště, ale v každém druhém kosočtverečném oku je provrtán 12mm otvor. „Čím více otvorů, tím lépe dřevo hoří. Původně byly otvory slabší, ale ukázalo se, že se ucpávají popelem. Proto jsme je zvětšili,“ doplňuje Jiří Mikulášek informaci o přívodu vzduchu k palivu.

Až na základě provozních zkušeností se konstruktér rozhodl změnit také sílu nerezové napichovací jehlice rožně.

„Měli jsme průměr 8 mm, ale to bylo málo, pod vahou kýty se prohýbala. Objednali jsme proto 12mm nerezovou jehlici. Aby se tyč dobře otáčela, uložil jsem ji mezi dvě ložiska umístěná vedle sebe. K uchycení jehlice v motorku dobře poslouží starší gola čtyřhran; konec jehlice zbrousím ze čtyř stran a vsadím ji do čtyřhranu.“

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jiří Mikulášek sestrojil gril pro kamaráda Davida Svobodu, majitele baru. Do víka grilu vyvařil věnování, jež lze vyložit takto: Davidovi, který prodal motorku Kawasaki, aby koupil hospodu a udělal z ní Tavernu Terasa, k narozeninám 2014.

„Ano, gril jsem dostal před třemi kýtami,“ upřesnil šenkýř v polovině června 2014 termín události.

Akční letáky