Začnete-li s přípravou háčkovaných vánočních ozdob a dekorací ještě dnes, zcela jistě stihnete vybavit svou domácnost nejrůznějšími háčkovanými zvonečky, hvězdami všech různých velikostí a barev, bělostnými andělíčky nebo kyticí háčkovaného zeleného jmelí.

Pro většinu vánočních ozdob najdete na internetu hned několik návodů na zpracování podobné dekorace s různými obměnami. Jestliže už dávno nejste začátečníci, můžete se ve svých oblíbených technikách zdokonalovat, objevovat, jak vylepšit vánoční prostírání pomocí háčkovaných bordur, nebo jak si uháčkovat celý betlém.

Výběr vhodné příze na háčkování

Nejprve se musíme rozhodnout, zda zvolíme přírodní příze (tj. příze rostlinného nebo živočišného původu), nebo zda chceme pracovat s umělým materiálem, tedy se syntetickými přízemi jako jsou viskóza, polyester, nylon nebo polyamid. U výroby vánočních ozdob odpadá otázka, zda musí být příze příjemná na dotek nebo nošení. A protože u vánočních dekorací a ozdob volíme spíše menší rozměry výsledného výrobku, zaměříme se na tenké příze.

Ideální pro výrobu drobných dekorací, ale i deček, ubrousků nebo háčkovaných krajek jsou háčkovací bavlnky. Jsou to velmi tenká kroucená vlákna, která nejvíce připomínají šicí nit. Většinou je v obchodech s textilní galanterií zakoupíme pod označením perlová příze neboli perlovka. Dnes už seženete i perlovou přízi z bambusových vláken. Háčkovat se ale dá i z perlovky, která je původně určená k vyšívání. Motá se do klubek a její nespornou výhodou je extra dlouhé vlákno a několik dostupných stupňů jemnosti. Jedná se o 100% egyptskou bavlnu. Prodává se v mnoha barevných odstínech, ale i melírovaná (ombré).

Háčkování pro začátečníky

Ploché vzory nevelkých rozměrů jsou ideálním prvkem pro ty, kdo s háčkováním teprve začínají. Dobře se vám bude pracovat podle jednoduchých návodů na hvězdy, které si můžete zavěsit jako ozdoby na stromeček. Vánoční klasika to jsou zvláště červená, zelená a bílá barva. Proto volte také příze v těchto barvách. Vaši vánoční výzdobu mohou letos zpestřit například háčkované šišky nebo háčkovaní andělíčci, případně háčkovaný obal na korpus adventního věnce.

Háčkování složitějších motivů

I cesta pokročilých vedla od háčkování základního sloupku a řetízku přes složitější vzory až k háčkovaným variacím, u kterých doslova žasneme nad jejich krásou a křehkostí. Právě vánoční háčkované ozdoby se hodí vyzdobit navíc i korálky. Zvlášť působivě to bude vypadat u obháčkovaných baněk v jednobarevném provedení. Háčkovaný betlém či háčkovaná záclonka do oken na chalupě to jsou další o něco složitější háčkované DIY projekty, ke kterým mohou pokročilí o Vánocích přistoupit.

Pokud jste se zamilovali do krásy něžných krajkových vloček, můžete své dovednosti rozšířit podle stovky háčkovaných vzorů shromážděných v knize Caitlin Sainiové a nazvané Sněhové vločky. Nebo stačí do vyhledavače internetu zadat tato tři slova: háčkování návody vánoční. Během několika vteřin se objeví množství zdarma dostupných vzorů, které vás před Vánocemi mohou oslovit.

Videonávody: sněhová vločka a vánoční zvoneček

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube