Pomůcky

  • příze odpovídajících barev
  • háček
  • jehla s velkým uchem
  • sklenice zavařeniny nebo marmelády

Postup

Jahoda

Červenou přízí uháčkujeme 4 řetízková oka (ř. o.) a spojíme do kruhu.

1. kruhová řada = 10 krátkých (kr.) sloupků

2. řada = 20 kr. sloupků / na dvě rozháčkujeme každé oko

3. řada = 30 kr. sloupků / rozháčkujeme každé druhé oko

4. řada = 40 kr. sloupků atd. podle průměru dna sklenice.

Když máme kolečko odpovídající velikosti, háčkujeme v kruhových řadách do potřebné výšky plus 2−3 cm.

Ukončíme červenou přízi, vyměníme za zelenou a háčkujeme poslední řadu s lístečky:

3 kr. sloupky, na lístek 6 řetízkových ok − a vracíme se; do pátého oka uháčkujeme pevné oko, do čtvrtého kr. sloupek, do třetího, druhého a prvního dlouhé sloupky. Tím jsme opět na červené poslední řadě a opakujeme až do konce.

Vše začistíme a z rubové strany vyšijeme trojitým prošitím zrníčka.

Jahodníkový list

Podobně vyrobíme i ostatní obaly – meruňku, rybíz, švestku, hrušku atd.

Zelenou přízí uháčkujeme 10 ř. o. a háčkujeme dle rozkresu. Takto vytvoříme tři lístky, které sešijeme do tvaru jahodníku.

Ještě uháčkujeme 15 cm dlouhý pásek, který protáhneme okrajem obalu a na konec přišijeme list.

Foto autorka