Letošní Velikonoce jsou kvůli omezením, která byla přijata kvůli ochraně před šířením nebezpečného koronaviru, pro mnohé hodně netradiční. Čas, kdy jsme byli zvyklí se setkávat s rodinou a přáteli, kdy jsme hodně cestovali, bychom měli trávit v co nejužším kruhu, pokud možno v domácím prostředí. Oblíbená výletní místa jsou často nepřístupná, ať už kvůli uzavření objektů, tak i proto, že byla zavřena mnohá parkoviště.

Během března se ukázalo, jak obrovské množství zručných žen (tedy někdy i mužů) je mezi námi. Některé švadlenky šicí stroj pouze po dlouhé době oprášily, ale bylo i mnoho takových, kteří si šití zkusili docela poprvé. Tak proč se tedy nyní nepoohlédnout po háčku a přízi? Na velikonoční dekorace skvěle využijete zbytky vlny či příze. Na háčkované kraslice je velmi zajímavá příze s ombré efektem.

Že jste háček nedrželi v ruce, ani nepamatujete? A nebo jste vlastně ani nikdy háčkovat nezkoušeli? Pak je ideální čas to napravit.

Díky internetu snadno můžete oprášit dávno zapomenutou dovednost, případně se naučit něco nového. Pokud zrovna nemáte po ruce někoho, kdo základy háčkování – tedy hlavně řetízek, krátké a dlouhé sloupky, zvládá. Návodů je na internetu mnoho, přehledné základy najdete např. na wikiHow - Jak se naučit háčkovat. Začátečníkům se bude hodit také tahák v podobě grafických značek a zkratek, které se v popisech objevují. Grafické značky jsou vlastně jakési mezinárodní "noty", díky kterým můžete zkusit tvořit i podle cizojazyčných předloh.

Pak už záleží jen na vás, jaký námět si vyberete. Kuřátka mohou být samotná i ve skořápce, slepiček je také více druhů. Zvlášť oblíbené jsou ty háčkované nopkovým vzorem. Návod nabízí například následující video:

Zdroj: Youtube

Háčkované kraslice

A nebo si může uháčkovat vlastní kraslice. Buď se ponechává skořápka či umělohmotné barevné vajíčko uvnitř, které se obháčkuje. Některé návody počítají se závěrečným vyztužením příze škrobem či cukerným roztokem a následným odstraněním (opatrným vytlučením) skořápky. Při háčkování kraslic je třeba přizpůsobit návod použité přízi a velikosti vyfouknuté skořápce (vejdumku). Nepříliš náročný na výrobu je košíček na koledu, respektive jednotlivá vajíčka.

Při háčkování kraslic je třeba přizpůsobit návod použité přízi a velikosti vejdumku. Vzorů existuje celá řada,

Zdroj: Youtube

Nepříliš náročný na výrobu je košíček na koledu, respektive jednotlivá vajíčka. Další inspiraci najdete na naší nástěnce na Pinterestu: