1. – 2. května přibývající Měsíc prochází znamením Panny, která posiluje kořeny. Vysévat můžete především kořenovou zeleninu – mrkev, kedlubny, řepu a také čekanku, jejíž kořeny na podzim sklidíte a poslouží pro zimní rychlení lahůdkových puků.

3. – 4. května přibývající Měsíc putuje znamením Vah spojeným s květy rostlin. Proto se můžete soustředit na výsev kvetoucích rostlin – trvalek i letniček. Druhy, jako jsou slunečnice, šalvěje zářivé, černuchy, šruchy, lichořeřišnice, měsíčky, krásenky a další rychle rostoucí, zkrášlí zahradu a zaplní mezery v záhonech. Vysévat můžete i aromatické bylinky, jako je levandule, oregano, yzop, šalvěj a další – jsou krásné i užitečné, okrasné listem i nektarodárnými květy. I na včely, čmeláky a motýly je při výsevech a výsadbách dobré myslet, vonné květy jim skýtají dostatek nektaru. Kvetoucí i odkvétající tulipány ocení přihnojení (nejlépe tekutým organickým hnojivem, které prospívá i půdě) a závlahu.

5. – 6. května Měsíc prochází znamením Štíra, přičemž 5. nastává úplněk. Živlem Štíra je voda, a ve dnech zasvěcených tomuto živlu se můžete věnovat především listům a veškeré zeleni. Úplněk je pak z celého května nejpříhodnějším dnem pro výsevy – vzhledem ke znamení především listové zeleniny. Vysévat můžete letní odrůdy salátů, které nevybíhají tak snadno do květu – roketu, špenát či asijskou listovou zeleninu. Když nezapomenete na zálivku, sklízet můžete po celé léto. Štír také posiluje léčivý potenciál rostlin. Z kopřiv si můžete připravit léčivý čaj pro sebe a posilující výluh jako hnojivo pro rostliny.

7. – 8. května prochází čerstvě ubývající Měsíc ohnivým znamením Střelce. Ten je spojen s plody rostlin. Rostoucí plodová zelenina nasazuje na květ a ocení zálivku s přídavkem hnojiva. Kvetoucí rostliny potěší hnojivo bohaté nejen na dusík, ale i fosfor a draslík. Z přírodních výtečně poslouží například zkvašený drůbeží trus. Nejlepší je ten, který pochází od spokojeně žijících, tedy na čerstvém vzduchu běhajících slepic. Domácí je třeba vydatně ředit, koncentrát můžete i zakoupit. Vhodný je i pro kvetoucí a zrající jahody.

9. – 10. května se ubývající Měsíc ocitá pod vlivem Kozoroha. Jeho živlem je země, působí na kořeny rostlin. Rostliny rozsazené nebo nařízkované v tento den snáze zakoření – můžete toho využít při množení bylinek, trvalek i pokojových rostlin.

11. – 12. května prochází ubývající Měsíc znamením Vodnáře. Jeho živlem je vzduch a stimuluje především květy rostlin. Rozkvétají pozdní cibuloviny a časně kvetoucí trvalky. Bohatou násadu květů podpoříte závlahou a přihnojením. Opět můžete použít zkvašený drůbeží trus. Pokud budete odstraňovat již uvadlé květy, rostliny tak přimějete k nasazování dalších – tvorbou semen se zbytečně vysilují, takže nechat je dozrávat má smysl jen v případě, že je hodláte sklízet.

13. – 14. května ubývající Měsíc putuje vodním znamením Ryb. Je čas vhodný k okopávání, kypření a nastýlání půdy, k péči o listovou zeleninu a rostliny okrasné listem, jako jsou bohyšky, bergénie, okrasné trávy. Ocení zálivku a přihnojení hnojivem bohatým na dusík, například hojně naředěným, zkvašeným výluhem z kopřiv. Vodní znamení obrací pozornost i k zahradnímu jezírku. Můžete množit vodní rostliny dělením trsů, vysazovat bahenní rostliny do přilehlé mokřinky, nebo jezírko obohatit vodotryskem, který potěší oči, uši a okysličuje vodu.

Zdroj: časopis Receptář