Zdroj: www.houbareni.cz, www.houby-rostou.cz

Hřibovité houby potřebují k hojnému růstu nejen vláhu, ale také vyšší teplotu vzduchu. Ve studenějších oblastech severních Čech a Moravy jich proto zatím nalezneme jen poskrovnu, zatímco v jižněji položených nížinách se už můžeme setkat s hřiby dubáky. Pokud se rozhodnete pro výlet do jižních Čech, a to zejména na Třeboňsko, naplánujte si procházku podél dubových hájů a hrází rybníků. Tato místa nejlépe zadržují dešťovou vodu, a přitom už jsou proteplena příležitostným sluncem.

Pomalu už vykukují hlavičky hříbků

Pomalu, ale jistě už vykukují hlavičky hříbků také na jižní Moravě. Opět byste se měli držet teplejších míst, kde je zároveň vlhká půda. Nějaké ty úlovky se dají pořídit také v kraji Středočeském a Plzeňském, i když to zatím není žádná žeň – babka a sem tam kovář.

Mnozí nadšení houbaři jsou nicméně zklamáni, že i přes vydatné deště nacházejí lesy suché a po hřibovitých houbách ani památky. Neschopnost lesů zadržet vodu je připisována jak špatnému vodohospodářství, tak neuváženému budování lesních cest, po kterých voda odtéká stejně rychle, jak do lesa napadá. Na druhé straně je ale pravda, že většina druhů hřibů má ještě čas.

Hřib kovář

Prvními červnovými vlaštovkami bývají kováři a letošní rok není výjimkou. Tuto chutnou houbu, známou modrým zbarvením na řezu, můžete nalézt prakticky ve všech typech lesů, v podhorských oblastech i v nížinách. Kovář je bohužel zasyrova nejedlý, bez dostatečné tepelné úpravy může vyvolat žaludeční potíže. Určitě ho oceníme ve smaženici, v omáčkách a polévkách, k sušení se ale nehodí.

Hřib dubový patří do vyšší kasty

Hřib dubový neboli dubák patří do vyšší kasty; řadíme ho dokonce mezi hrstku takzvaných hřibů pravých. Jedním z kritérií přijetí mezi tyto "vyvolené" je čistě bílá dužnina, která na řezu nemění barvu, a příjemná chuť a vůně. Na rozdíl od kováře se dubáci dobře suší, a jejich aroma se tím dokonce zintenzivní. Jak název napovídá, najdeme je většinou pod duby, nicméně jejich domovem mohou být i porosty bukové a březové.

Pozor na hřib žlučník

Dubáka můžete zaměnit snad jen s hřibem žlučníkem, kterým se sice neotrávíte, ale jeho hořká chuť vám zkazí celé jídlo. Starší plodnice žlučníku poznáte podle toho, že mají na spodní straně klobouku narůžovělé rourky, zatímco hřib dubový si je zachovává žluté. Mladé houby můžete v případě nejistoty opatrně ochutnat - stačí jen ždibeček, a máte hned jasno.