Zdroj: www.biolib.cz, www.nahuby.sk

Houbařská sezóna je už v plném proudu a každý úlovek potěší i nezkušené sběrače. Pokud se mezi ně řadíte, dejte si pozor na krásný a jedlý hřib s názvem „královský". Pokud ho budete mít v košíku nebo na fotce na sociálních sítích, může vám hrozit pokuta až milion korun.

Kde hřib královský roste

Královák je jeden z nejkrásnějších hřibů bývalého Československa, ale v posledních letech výrazně mizí. Pokud byste ho našli, máte obrovské štěstí. Nechte ho však na místě. Je totiž zákonem chráněný. Za jeho sběr může dostat fyzická osoba pokutu ve výši 50 tisíc korun, právnická až milion korun. Hřib královský je teplomilný druh, který se objevuje ve světlých listnatých lesích a na hrázích rybníků v nížinách a pahorkatinách. Je vázaný na duby, buky a vzácně i na břízy. Plodnice lze najít od června do září a nejčastěji je k vidění na jižní Moravě, v Českém krasu a v jižních Čechách.

Jak poznat hřib královský

Karmazín vypadá z dálky jako jablko. Klobouk má průměr 5–15 cm a je načervenalý a posetý skvrnkami. Je plsnatý a ve stáří se na něm objevují lysiny. Třeň neboli noha houby je jasně žlutá a horní polovinu kryje žlutá síťka. Je statná a má válcovitý nebo kyjovitý tvar. Dužina je světle žlutá a na řezu nemodrá. Chuť a vůně je jemná, příjemná.

Možné záměny

Hřib královský lze lehce poznat. Avšak červeně zbarvený klobouk má také hřib růžovník – Butyriboletus fuscoroseus, hřib kluzákův – Caloboletus kluzakii a hřib Le Galové – Rubroboletus legaliae. Hřibu růžovníku však modrá dužina, hřib kluzákův se liší v mládí bělavým až mírně našedlým kloboukem a nahořklou chutí. Hřib Le Galové má klobouk rozpraskaný.

Co dělat, když hřib královský najdete?

Pokud máte to štěstí, že hřib královský najdete, nezapomeňte ho vyfotit a zapsat si souřadnice. Potom houbu zakryjte listím a větvemi, aby ji nemohl nikdo najít. Následně můžete kontaktovat nejbližší mykologické pracoviště a o nálezu je informovat. Vlastníte-li les, můžete se o rozšíření hřibu královského zasloužit. Houbu, která je tzv. po záruce a sloužila by pouze jako potrava pro slimáky, rozřežte na kousky a v okolí cca 20 m je zasaďte centimetr hluboko.