Zdroje: adbz.cz, www.wikihow.cz

Máte respekt z broušení nožů?

Broušení nožů bylo dříve výsadou mužských v rodině. Dědečkové a tatínkové se práce s čepelemi ujímali rádi a byla to jejich specialita. Nejen mužští v rodině, ale také nožíři, kteří obcházeli řeznictví i domácnosti, dokázali obnovit ostrost nožů i nůžek a dalších čepelí.

Mnozí z nás díky tomu získali dojem, že broušení nože je něco náročného. Není. Ale musí se provádět s trpělivostí a správnými nástroji. Broušení nožů není nijak časově náročné, ale samozřejmě ne tak rychlé jako když prosmyknete ostří nože kuchyňským brouskem s brusnými kotoučky nebo břity.

Nůž zvládnete nabrousit i vy

Na broušení nože není potřeba víc než karborundum brousek dvojí hrubosti, respektive má mít dvě ploché strany různé hrubosti. Takový klasický brousek je důležité navlhčit vodou nebo ještě lépe minerálním olejem. Pokud máte nový produkt, můžete si přečíst, kterou tekutinu doporučuje výrobce. U starých brousků, které jsou ve vaší domácnosti po generace, se nemusíte bát oleje ani vody. Olej má navíc výhodu v tom, že nestéká tak rychle a kámen i ostří udržuje vlhké déle.

Jak brousit nůž

  • Než začnete samotné broušení, musíte odhadnout zhruba sklon. Na lovecké nože je vhodný sklon až 45°, na běžné nože stačí zhruba 30° a velmi tenká ostří vyžadují 20°.
  • Obvyklý sklon je proto okolo 30-25°. Když se vám ruka pohne během broušení, nic strašného se nestane, ale je dobré mít představu o dobrém sklonu a udržovat jej.
  • Broušení začneme na hrubé straně a na jemné je pak vhodné dobroušení. Je to logické a jistě byste na to také přišli.
  • Ostřím se nikdy nejde proti brousku, ale pod sklonem se ostří táhne nebo pomalými pohyby se s ním po brusném kameni krouží.
  • Navlhčený brousek položte hrubou stranou nahoru, ostří přiložte ke vzdálenějšímu konci brousku a tahem k sobě nechejte nůž klouzat po brousku nikoli po hraně, ale jen po ploše.
  • Není nutné vyvíjet velký tlak. Pohyb budete mockrát opakovat na jedné straně, abyste zvládli hrubě obrousit celou čepel od špičky ke střence. Pak stejně nabruste i druhou stranu nože.
  • Pokud jste opakovaně „potáhli“ čepel po celé délce a po obou stranách, otočte brousek jemnější stranou nahoru a pokračujte v preciznějším dobroušení.
  • Ujistěte se, že je jemná strana mokrá.
  • Pod úhlem přiložte ostří ke vzdálenějšímu konci. Dobrušování můžete provádět také tahem, anebo krouživými pohyby.
  • Nyní záleží, kolik času dobroušení z obou stran věnujete. Čím ostřejší bude váš nůž, tím jednodušší je pak sekání či odblaňování masa, porcování a vykosťování ryb a podobně.

Související články