Jakákoliv manipulace s otevřeným ohněm vyžaduje obezřetné a zodpovědné chování. I když vám může připadat práce s grilem bezpečná, opak je pravdou. Rozhodně je nutné dodržovat základní pravidla. Třeba to, že gril na uhlí či plyn patří ven a nikdy ne dovnitř. Bohužel existují případy, a ne ojedinělé, kdy si venkovní grily lidé z důvodu špatného počasí, přesunuli do interiéru a tento špatný nápad skončil požárem.

Stabilní podklad

Neméně důležité je i to, kam gril postavíte. Vyberte mu stabilní podklad, musí stát rovně, nesmí se kývat. Nejlepší je postavit ho na dlažbu nebo na beton. Gril musí mít kolem sebe i dost volného místa, přece jen se jedná o poměrně objemnou a rozpálenou věc, která snadno zapálí hořlavé látky kolem sebe. A nejen je, o popáleniny si koledujete i vy, pokud se musíte kolem grilu neustále protahovat úzkou uličkou nebo pokud kolem něj korzují davy lidí.

Opatrně s dětmi

Velice obezřetní buďte v případě, že se grilování účastní děti. Nikdy nenechávejte gril ani děti bez dozoru, stačí vteřina nepozornosti a neštěstí je na světě. To stejné platí i se zvířaty. Ta dokáží často způsobit kalamitu, zejména pokud se na grilu připravuje něco hodně voňavého a lákavého pro žaludek.

Pozor na oblečení

Gril udržujte neustále čistý, z nahromaděného tuku hrozí nenadálé vzplanutí, které vás může ošklivě popálit. S tím souvisí i oblečení, ve kterém grilujete. To může často vzplanout, zejména pokud máte volné rukávy, šňůrky a ozdoby, které se při manipulaci s grilem mohou dostat do prostoru ohně. Vyplatí se mít speciální zástěry i rukavice. Vždy také počítejte s tím, že oheň může kdykoli vzplanout a bude potřeba jej uhasit. V blízkosti grilu je tedy nutné mít hasicí přístroj, nádobu s pískem nebo další vhodný prostředek k uhašení ohně. Na plynové a elektrické grily nikdy nepoužívejte vodu.

Související články


Zdroje: ceskykutil.cz, www.technicalsafetybc.ca