Z čeho je možné konstrukce vyrábět

Podložky a nosné konstrukce se dají vyrábět takřka z čehokoli. K jejich výrobě se nejčastěji využívá papír, dřevo, drát, větve, spadané listí, pedig, proutí, bambus, různé typy listů a další možností je jejich přízdoba. Při aranžování kytic do podložek a konstrukcí se řídíme důležitým pravidlem: čím je podložka barevnější nebo bohatší na motivy, tím jednodušší a barevně klidnější by měla být florální část kytice. Totéž platí i naopak. Máme-li v úmyslu vytvořit velmi pestrou kytici, podložka neboli lem kytice by měl být jednobarevný.

Pokud se nechceme do výroby podložky pouštět, můžeme si zakoupit již hotové. Nejčastěji jsou v nabídkách specializovaných floristických obchodů, ale k sehnání bývají i ve velkých hobby marketech. V nabídce bývají ve skupině označené potřeby pro aranžování, manžety a držáky květin, popř. držáky pod kytky.

Jaké druhy konstrukcí rozlišujeme

Nejčastěji se setkáváme s kyticemi s kulatou podložkou nebo s podložkou ve tvaru srdce. Ovšem ani jiné geometrické tvary nejsou výjimečné. Obdélníkové, čtvercové, oválné kapkovité či kuželovité tvary podpůrných konstrukcí dodají kytici vždy další rozměr.

Kytice s konstrukcí vázaná na postavení

Specifickou skupinu tvoří kytice, které jsou určené nikoli pro vložení do vázy, ale na postavení do ploché mísy nebo do hlubokého talíře, či na podnosu. Ti, pro které není aranžování květin jednou velkou neznámou, vědí, že kytice uvázané do spirály musí být samy o sobě schopny stát. Pochopitelně je třeba jim předem perfektně sestřihnout stonky, tak, aby na nich kytice stála jistě a nehnutě. Právě u tohoto druhu kytic skvěle vynikne celá podpůrná konstrukce, tedy jakýsi obal kytice, který můžeme poměrně jednoduše vytvořit například z větviček borůvčí nebo z pevných listů bohyšek.

Svazek větviček zeleného borůvčí poskytne výchozí materiál pro tvorbu této kytice. Začneme tak, že svazek borůvčí stáhneme několika gumičkami a zespod jej zastřihneme. Díky pružnosti větviček borůvčí a díky stažení gumičkami můžeme pak do snopku následně prostrkovat jednotlivé květiny. Jakmile ukončíme vkládání květin, začneme doplňovat další větvičky borůvčí, a to do takové tloušťky, až nám bude kytice sama stát. Stonky květin ihned zastřihujeme, abychom mohli v průběhu vázání zkoušet stabilitu celého svazku. Gumičky na svazku ponecháme a na závěr je převážeme stužkou v barvě některé z použitých květin.

Rada: Potřebujete-li aby kytice získala větší stabilitu, vložte do svazku několik větviček borůvčí obráceně, tedy vzhůru nohama.

Kytice s podložkou ve tvaru srdce

Velkou symboliku vyjadřuje tvar srdce, který patří mezi nejpůsobivější tvary kytic. A právě tvaru srdce u kterékoli kytice nejsnáze dosáhneme tak, že si nejprve připravíme podložku ve tvaru srdce. Ta může být zhotovena jak z přírodních materiálů, například z výhonů břečťanu nebo přísavníku, či z materiálů pomocných jako je například drát, pedig, nebo drátěné takzvané králičí pletivo, ale také z červeného tvrdého papíru.

Ze dvou čtvrtek tvrdého papíru vystřihneme srdce. Oba papíry slepíme, abychom dosáhli u podložky větší pevnosti, pak srdce namalujeme na červeno. Tvar srdce vytvořený z jednobarevného materiálu bude vytvářet skvělý podklad pro více drobnějších květin a doplňkové zeleně. Navíc jednoznačně touto kyticí předáme jakési symbolické vyjádření lásky. Uprostřed srdce vystřihneme kruh, kterým budeme později provlékat stonky jednotlivých květin, listů a zeleně. Jestliže vytvoříme otvor pomocí menšího kruhu, podložka bude držet na stoncích sama. Pokud vytvoříme větší kruhový otvor, zapíchneme z vnitřní strany otvoru do malých dírek v papírové podložce několik sekaných drátků, které budou viset dolů z podložky a pomohou upevnit podložku s květinami společně, něco jako držák.

Rada: sekané drátky můžeme ohnout do tvaru písmene L a vlepit je kratší stranou mezi dva papírové kartony, které tvoří podložku ve tvaru srdce.

Čím zdobit podložky

Podložky můžeme barvit, jsou-li vyrobené z papíru, můžeme na ně také lepit peří, trávu, listy, vatu, filc nebo třpytky. Podložky z drátu se dají obmotat látkou, papírem, sisalem, krajkou, stužkami anebo v poslední době velmi využívanou vlnou. Nezvyklým materiálem pro podložku se může stát i váš rozbitý slaměný klobouk, který jste si dovezli z dovolené. Stačí z něj odstřihnout středovou část a ponechat pouze krempu, z níž uděláte neobvyklou květinovou podložku jedna dvě.

Podložka zdobená sisalem

Sisal se velmi dobře hodí ke většině typů květin. Kostru pro podložku vytvoříme ze dvou různě velkých kruhů z napínacího drátu. Tyto dva kruhy vzájemně propojíme drátěnými příčkami. Poté začneme v několika vrstvách přilepovat přes kruhy vlákna sisalu. Můžeme využít i různé barvy sisalu. Vlákna slepujeme tekutým lepidlem a klademe je na sebe v několika tenkých vrstvách, až podložku pokryjeme důkladně a zcela. Nakonec na vnitřní drátěný kruh připojíme rukojeť z drátů. Ta zajistí pevné uchycení podložky na kytici.

Další inspiraci naleznete na naší Pinterestové nástěnce: