Jak odstranit rezarvé skvrny z vany a sprchy? Není to nic složitého a nabídneme vám hned několik možností.

Proč se skvrny tvoří?

Pokud má naše voda a voda v naší lokalitě vysoký obsah železa, může zanechávat oranžové skvrny na sprchách a ve vaně nebo sprchovém koutě. Další příčinou těchto skvrn může být i to, že voda má nízké pH a narušuje kovové vodovodní potrubí. A pak také koncentrace vody, která nemá kam odtékat. Pak se na vaně, umyvadle nebo kolem odtoků začnou tvořit razavé skvrny. Dají se odstranit buď pomocí kyseliny octové a kuchyňské soli, pomocí citronu a soli, anebo pomocí čpavku.

Musíte ale počítat s tím, že se jedná jen o dočasné řešení, protože tam, kde bude voda usychat, zůstane rez. Ideální by bylo poohlédnout se po trvalejším řešení problému.

Tři dočasná řešení

1. Pasta na odstranění rzi

Na pastu můžeme použít v poměru 1:1 prášek vinného kamene a jedlou sodu (hydrogenuhličitan sodný). Přidáme trochu vody a vymícháme hladkou pastu. Tu pak rozetřeme po rezavé skvrně a necháme působit asi půl hodiny. Poté povrch opláchneme a zkontrolujeme, jak moc byla rezavá skvrna odstraněna. V případě potřeby akci zopakujeme. Vinný kámen se vyrábí během procesu výroby vína a používá se třeba při pečení pusinek. Tato prášková látka je užitečná nejen při pečení, ale funguje podobně jako jedlá soda při leštění povrchů a odstraňování odolných skvrn. Pokud jste tedy připraveni přidat do své kuchyně další užitečnou ingredienci na pečení i čištění, je čas dát jí další šanci.

Kyselina octová (nebo citronová) a kuchyňská sůl

Při této metodě rezavou plochu nejprve pokapeme 5% roztokem kyseliny octové a poté posypeme kuchyňskou solí a proplachujeme vodou. Podle potřeby při nedostatečném odstranění skvrny vše opakujeme. Nakonec důkladně propláchneme vodou s pracím prostředkem nebo jarem a necháme proschnout.

Jak funguje čpavek?

Podobný efekt bude mít i čistý čpavek, zde ale pozor, aby nebyly v blízkosti děti nebo domácí zvířata. Rezavou skvrnu pokapeme čpavkem a propláchneme vodou. I zde podle potřeby opakujeme a nakonec propláchneme vodou s pracím prostředkem a necháme proschnout.

Zdroje: www.jakcistit.cz, www.wikihow.com