Zdroje: www.idnes.cz, www.bydleni.cz

Oprava kohoutku není jen tak

Výměna baterie rozhodně není nic levného, a pokud si nevíte rady, pak bude třeba najít instalatéra a domluvit si jeho návštěvu. Prostě a jednoduše, kdyby to tak šlo všechno zvládnout svépomocí, bylo by to jistě ideální řešení. A proč vlastně chcete baterii vyměnit? Kape váš kohoutek nebo je jen těžké pootočit pákou na některou stranu? V pákových bateriích stačí často vyměnit vnitřní součástku, tzv. kartuš, která často stojí za zmíněnými problémy.
Kartuš zvládnete vyměnit i vy! Vyzkoušejte to. Než se však vrhnete na nákup kartuše a výměnu, pamatujte, že některé pákové baterie mají až pětiletou záruční dobu. Zjistěte napřed, zda není možné nechat opravit kohoutek zdarma v záruce.

Zkuste opravit kohoutek svépomocí

  • Za plastovým špuntíkem, který barvami naznačuje, v jaké pozici poteče studená voda a v jaké teplá, nejdete šroubek, který je možné povolit maličkým šestihranným klíčem imbusem. Po vyšroubování za použití imbusu bude možné tahem vzhůru uvolnit páku.
  • V místě, kde byla páka, už je vidět kartuš, kterou však bude možné uvolnit až po odstranění kovové matice, která drží vše pohromadě. Matici zkuste vyšroubovat prsy. Jestliže zvolíte použití nářadí, buďte opatrní, protože součástky v baterii jsou křehké a kovem je lze jednoduše poškodit či zcela zničit. Matice nevypadá vždy jako na obrázku, může mít různý atypický tvar.
  • Po odstranění matice lze již kartuš vyjmout a nahradit. Při této příležitosti můžete také zkontrolovat těsnění v baterii i vyšroubovat a vyčistit perlátor. Opačným postupem vraťte všechny součástky zpět a při vtisknutí plastového špuntu modrou a červenou barvou si dejte pozor na správné umístění barev, ať se při první příležitosti neopaříte.