V dnešní době je zkrátka potřeba si dát na všechno větší pozor a ověřovat si pravost nabízených produktů. To bohužel platí i o medu. Možná byste byli překvapeni, kolik medu je vlastně falšováno. Falešný med je zředěn přísadami, které opravdový a poctivě vypracovaný včelí med viděl leda tak z rychlíku. Jaký je v medech rozdíl, a jak poznáte, že se jedná o falešný? Podívejte se.

Video, jak poznáte pravý med od falešného, najdete na Youtube kanále všichni Pečinkovi:

Zdroj: Youtube

Není med jako med

Falešný med se může skládat z kukuřičného sirupu, glukózy, řepného sirupu, a některé firmy dokonce zachází tak daleko, že používají chemicky upravené cukry, které vypadají jako med, ale ve skutečnosti jsou to jen cukrové bomby. A vzhledem k tomu, že med je třetím nejvíce padělaným produktem na světě, najít v obchodě ten pravý se může stát oříškem.

Pravý med má navíc mnoho výhod pro vaše tělo, jelikož obsahuje přírodní cukry, které pomáhají vašemu imunitnímu systému. Pravý a nefalšovaný med také stimuluje tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu mozku, takže vám pomáhá s klidným a kvalitním spánkem.

Jenže ten falešný plný chemie, cukrů a sirupů vám tyto benefity skutečně nenabídne. Tyto ingredience představují naopak nevýhody, jelikož veškeré chemické cukry a fruktóza vám mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, což může vést k nepříjemným problémům, jako je například cukrovka.

Jak poznat pravý med

Pokud tedy zamíříte do obchodu s potravinami, ujistěte se, jaký med vlastně kupujete. Otočte sklenici s medem a důkladně si prohlédněte ingredience, ze kterých se váš med skládá.

Pokud uvidíte na etiketě názvy různých sirupů, uvidíte obrovské množství přidaných cukrů a přidaných příchutí, nejedná se o pravý med. Pokud si nebudete jisti, zkuste najít na štítku slova, která by mohla indikovat, že se nejedná o 100 % med, jako například “směs medu”.

Pokud si stále nebudete jisti, nejlepší je mít po ruce telefon, a podívat se na firmu, která výrobek vytvořila. Tam už byste se měli dozvědět, zdali je váš med skutečný, nebo ne.

Cukernatění medu

Cukernatění medu je přirozený proces, který nastává, když se v medu začnou tvořit krystaly cukru. Tento jev je běžný a svědčí o kvalitě a čistotě medu, protože med obsahující přidané sirupy nebo vysoký obsah vody krystalizuje méně často. Cukernatění je způsobeno vysokým obsahem glukózy v medu, která má tendenci tvořit krystaly. Teplota a podmínky skladování také ovlivňují rychlost cukernatění – med uložený při nižších teplotách krystalizuje rychleji. Pokud se med cukernatí, lze ho snadno vrátit do tekutého stavu jemným zahřátím ve vodní lázni, ale teplota by neměla přesáhnout 40 °C, aby se zachovaly všechny cenné enzymy a živiny. Cukernatění nijak nesnižuje kvalitu ani chuť medu, takže i krystalizovaný med je výborný a vhodný ke konzumaci.

Související články

Zdroje: www.brainmarket.cz, www.corriere.it