Chystáte se vyrazit si na houby? Tak se na to připravte, abyste je sbírali správně a bylo to prospěšné nejen pro vás, ale i pro les a houby. Protože i při této činnosti byste měli dodržovat určité zásady, kterými byste se měli řídit. Pojďme se na ně společně mrknout.

Nikdy nesbírejte houby, které neznáte

Jednou z největších chyb houbařů, většinou těch nezkušených, je sběr hub, které neznají na sto procent. Mykologové před tímto problémem varují a upozorňují všechny houbaře, že je vždy lepší neznámou houbu nechat v lese. Základním pravidlem každého houbaře je sběr pouze hub, které bez potíží pozná a má s nimi už zkušenost. Jistě jste už mnohokrát slyšeli, jak se sběr některým sběračům zbytečně vymstil a s následky otravy skončili v lepším případě v nemocnici.

Neznámé houby neolizujte ani neochutnávejte

Další častou chybou, která těsně souvisí s předchozím upozorněním, je ochutnávka hub, když si nejste jisti, zdali jde o jedlý kus. Nedejte na radu „chytrých znalců“, kteří říkají, že se jedná o jistou metodu! Přestože tento způsob do jisté míry funguje, protože jedovaté houby jsou často nahořklé, vyhněte se mu.

Jedlé houby jsou většinou za syrového stavu bez chuti nebo lehce nasládlé. Nespoléhejte však na to, někdy toto pravidlo neplatí. Některé jedovaté houby mívají lehce mandlovou a sladkou chuť. I samotné olíznutí vám může snadno způsobit potíže jako bolesti břicha, střevní problémy a zimnici. Příkladem toho je mochomůrka červená.

Nepoškozujte zbytečně podhoubí hub

Jakmile najdete známou houbu a budete hledat další kousky v okolí, našlapujte opatrně a dívejte se pozorně kolem sebe. Mohly byste svou nedbalostí pošlapat podhoubí a další drobné houby, které teprve vyrostou.

Stejně tak byste měli vědět, jak správně houbu z půdy vyjmout. Pokud ji prudce vyškubnete přímo vzhůru, vytrhnete i okolní půdu, kterou tím zbytečně narušíte. Správně byste měli houbu lehce podebrat prsty a opatrně ji postupně vykroutit, abyste nenarušili podhoubí, z kterého by mohly vyrůst další zdraví jedinci.

Nenoste si domů napadené plodnice

Jakmile najdete sice jedlou houbu, ale je napadená plísní nebo jinou chorobou, nikdy ji nesbírejte. Nejenže byste si zbytečně mohli nakazit další zdravé sesbírané houby, ale mohli byste si přivodit i nevolnost, jelikož takové kousky mohou být toxické. Specialisté na houby nedoporučují napadené houby ani okrajovat. Stejně tak se vyhněte přestárlým, rozmočeným a červivým houbám. Červi roznášejí nebezpečné mikroorganizmy, které se množí rychlostí blesku.

Nechoďte do lesa s igelitkou

Správný houbař se vydává na houby pouze s košíkem, v němž se houby nezapaří. S igelitkou chodí jen „barbaři“, kteří si neuvědomují, že si mohou po požití hub z plastu přivodit mnohé zdravotní problémy. Bílkoviny obsažené v houbách se totiž po zapaření začnou rychle kazit a vašemu žaludku a celému trávicímu ústrojí by to opravdu neprospělo.

Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.zaparkorun.cz, www.tn.nova.cz