Houbaření je u nás velice oblíbené a v podstatě by se dalo považovat za český národní sport. Ale i tato zábavná činnost má své zásady a pravidla, aby byla bezpečná i příjemná nejen pro vás, ale i pro samotný les. Určitě se vyplatí je znát, protože ne každý ví, jak se mají houby správně sbírat.

Do lesa se vypravte vždy s košíkem

Pokud chcete, aby vám nasbírané houby prospívaly co nejlépe, nikdy nechoďte do lesa s igelitkou! Houby by se vám snadno zapařily a vy byste si mohli „zavařit“ na nepříjemné zdravotní potíže. Žádným plodnicím totiž pobyt v plastové tašce nesvědčí. Rychle se v nich množí nejen mikroorganismy, ale po zapaření se kazí i obsažené bílkoviny. Jedlé houby se tak v mžiku stanou jedovatými a mohou být původcem mnoha žaludečních a střevních potíží. Vybavte se i nožíkem a do kapsy si můžete vzít i malý atlas hub. Stejně tak lze k poznávání použít i aplikaci v mobilním telefonu.

Neznámé houby raději nesbírejte

Vždy se držte pravidla „sbírám jen houby, které znám!“ Je nutné mít jistotu, že si domů nepřinesete houby, které mohou být jedovaté. Většinou jde o jednu ze základních chyb nezkušených houbařů. Neznámou houbu nechte vždy v lese, vyvarujete se tak rizika otravy. Nebo ji dejte do samostatného košíku a poraďte se se zkušeným houbařem nebo mykologickou poradnou.

Houby v lese neochutnávejte

Možná už vám někdo „radil“, že když si nejste jisti, zdali je houba jedlá, měli byste ji ochutnat. Pravdou sice je, že jedovaté houby jsou většinou nahořklé a ty jedlé jsou za syrova bez chuti nebo jsou jen lehce nasládlé. Ovšem není to vždy zaručeným pravidlem a v žádném případě se nejedná o bezpečnou metodu. Některé druhy jedovatých hub mají totiž také nasládlou nebo i mandlovou chuť. Dokonce i malé olíznutí jedovaté houby vám může způsobit zdravotní potíže.

Pozor na podhoubí hub

Pokud najdete houbu, která se často v blízkém okolí vyskytuje ve vyšším počtu, zkoumejte terén tak, abyste zbytečně nepošlapali nejen další houby, ale i jejich podhoubí. Když si místo v lese zapamatujete, můžete si sem vyrazit za čas opět posbírat nový úlovek.

Houby vyjměte, ale neodřezávejte

Podle odborníků je nejšetrnější vždy houbu z půdy jemně vyjmout. Kdybyste ji prudce vytrhli, narušíte tím její přirozené okolí. Nejprve houbu lehce podeberte prsty a opatrně ji vykruťte ze země, protože jedině tak nenarušíte podhoubí. Vzniklou jamku pak pečlivě zakryjte jehličím nebo mechem, aby zbytky houby v půdě nezahnívaly. Připravili byste tak o další houby sebe nebo další nadšené houbaře.

Napadené houby nechte v lese

Nenoste si domů zbytečně houby, které jsou napadené plísní či jinými nemocemi, a to přesto, když se jedná o jedlý kousek. V košíku byste měli mít vždy nejen jedlé, ale i zdravé houby. Nemoc by se mohla rychle rozšířit i na kvalitní houby. Nemá smysl ani nakaženou houbu vykrajovat. Stejně tak nechte v lese všechny houby, které jsou červivé. Za prvé se červi díky rychlému množení zpravidla dostanou i do ostatních hub v košíku a za druhé roznášejí nebezpečné mikroorganizmy.

Zdroje: www.svetkreativity.cz, www.zaparkorun.cz, www.tn.nova.cz