Slyšeli jste, co na téma pořádek řekl básník Paul Claudel? Tedy prohlásil tohle: „Pořádek je radostí rozumu, ale nepořádek rozkoší představivosti.“ Že byste to řekli babičce, až k vám na Štědrý den dorazí s kupou dárků a ostřížím zrakem? No nevím, asi nepotřebujete ani babičku, abyste toužili mít večer na stole místo na kapra a bramborový salát a po podlaze se cestičkou mezi legem dalo projít ke stromečku.

“No ale s manželem hromadičem a dvěma kreativními dětmi to je problém,” svěřuje se editorka časopisu Kreativ Dagmar Školoudová. “Sotva shrnu ze stolu hromady časopisů, šroubků, klubek, korálků, respirátorů, součástek počítače a gumiček do vlasů, abych na něj dala čistý ubrus, už se tam z druhé strany vrší hřebíčky, plastelínové figurky, faktury a kabely od něčeho. Stejné je to se všemi vodorovnými povrchy v bytě včetně podlahy a já se svými knihami, počítači a nevyžehleným prádlem taky dost přidávám. Tak co mám dělat?”

Úklid k Vánocům nesedí

Především se uklidnit, doporučuje Marcela Janská (Sobotová), popularizátorka minimalismu. Jestli znáte Marii Kondo, japonskou papežku uklízení, tak Marcela je něco podobného v Česku. Na otázku, jak to udělat, aby bylo před Vánoci pořád uklizeno, odpověděla takhle: „Nezvyšovat standard toho, co je pro vás přijatelně uklizené. Nemyslím, že úklid před Vánocemi by měl být důkladnější než jindy v roce. Očekáváním, že na svátky bude krásně uklizeno, se zbytečně stresujeme.“

Marcela si prý uvědomila, že v adventní době přece oproti jinému období vydává navíc čas a energii na vánoční setkávání, přípravy svátečních pokrmů, výzdobu, vymýšlení dárků. Navíc ji krátké a tmavé dny ženou domů, k čaji, knížce a zachumlání se. „S tím vidina úklidu nejde dohromady, proto mi stačí mít uklizeno běžně a klidně si laťku i snížit. Jinak je to na úkor mé energie,“ uvažuje. A ještě dodává, že už vůbec bychom neměli brát vánoční úklid nějak zgruntu. „O adventu na to není dobrá energetická doba, ta přijde až s jarem. Ale věřím v malé krůčky. Máte půl hodinky čas a chuť? Tak ukliďte třeba jednu polici.“

Dvě dobrá pravidla

Takže to je Marcelina finta. Smířit se s průměrně uklizenou domácností, především se zaměřit na vyklízení a začít s tím včas. Letos se to už nestihne, ale příští rok třeba už v říjnu. Tak fajn. A editorka Kreativu doporučuje ještě dvě svá pravidla. První je „když nějakou věc vezmeš do ruky, dej ji zpátky na její místo“. A druhá „když nevíš, kam nějakou věc dát, je na to v předsíni velká krabice nebo na poličce malá krabička“. I děti jsou schopné dvě konkrétní místa najít (prý na rozdíl od manžela). A pak jednou, až bude mít Saturn vhodnou konjunkci s Jupiterem, se prý někdy někdo dostane k tomu, že věci z těch dvou krabic roztřídí. Když do té doby někdo něco hledá, ať už to je čepička pro panenku, brýle, nebo úkol do češtiny, zajde do krabice a ono to tam nejspíš bude. No a tím považujte záležitost s úklidem za vyřešenou.

Další inspirující témata najdete v časopisu Kreativ.

Zdroj: Časopis Kreativ