Dušičky jsou pro nás stále důležitým svátkem. Potvrzuje to průzkum z roku 2013. Dodržuje ho 86 % občanů. Zajímavostí je, že polovina návštěvníků hřbitovů v období Dušiček kombinuje kupovanou výzdobu s vlastní výrobou. Pouze vlastnoručně vyráběnou výzdobu upředňostňuje jen něco přes deset procent domácností. Devět z deseti lidí nosí na hroby svíčky a více než polovina Čechů věnce.

Hřbitovní věnec

Věnce v sobě ukrývají pradávnou symboliku. Kruh je totiž jedním z nejsilnějších energetických symbolů. Představuje koloběh života, nekonečno a věčný život. Podle tradice by měl hřbitovní věnec vypadat jinak než adventní. „Na hřbitovy patří věnce chundelatější, rozcuchanější a vyšší. Věnce mohou být pestré, stejně jako je pestrý podzim," radí zahradník František Hlubocký.

Co na věnec patří a co ne

Když budete vyrábět svůj vlastní věnec, měli byste mít na paměti, že bude ležet na hrobě, kde na něho působí povětrnostní podmínky. Déšť, chlad nebo zvířata mohou nadělat pěknou neplechu. Nepoužívejte tedy umělé materiály, kov, papír apod. Naopak se zaměřte na přírodniny. Ozdobit věnec můžete šípky, jeřabinami, suchými květinami, růžičkami z barevných listů, kůrou ze stromů, lišejníky, šiškami nebo větvičkami z jehličnatých stromů. Fantazii se meze nekladou. Do sběru materiálu a výroby dušičkového věnce zapojte celou rodinu. Děti budou nadšené.

Jak udělat dušičkový věnec

„Jako základ můžeme použít buď korpus, který koupíte v květinářství, a ten pak už jen ozdobíte podle vlastního vkusu, anebo si jej uvinete, případně slepíte sami. Může být ze slámy, bylin (například z tymiánu), janovce, šišek, bukvic, mechu a dalších podobných materiálů,“ radí floristka Martina Tišerová. Skvělým a nejlevnějším materiálem na korpus je břečťan, který roste všude. Ustřihněte cca osm dvoumetrových šlahounů a ty stočte do kruhu. Konce zamotejte tak, aby netrčely ven. Pak už stačí věnec nazdobit.

Související články

Jak zdobit dušičkový věnec

Na zdobení budete potřebovat drátek, tavnou pistoli a dekorace. Můžete si zvolit spadané listí, suché květy hortenzií a zlatobýlu, větvičky se šípky a jeřabinami. Nejdřív si výzdobu zkušebně rozmístěte tam, kde by měla být. Nezakrývejte celý korpus. Z estetického pohledu lépe vypadá, když ozdoby tvoří jakýsi trojúhelník. Poté postupně zapichujte větvičky a květiny. Máte-li pocit, že prvky nedrží tak, jak by měly, zajistěte je drátkem nebo tavnou pistolí. Doprostřed věnce pak můžete postavit svíčku.

Bonus: Jednoduchá dekorace ze zavařovacích sklenic

Nemáte-li čas vyrobit si věnec nebo se na něj necítíte být dostatečně zruční, ani tak dekorace na hrob nemusíte kupovat. Stačí, když si nasbíráte barevné listí, odtrhnete pár větviček vřesu a seženete svíčky a zavařovací sklenice. Na sklenice přiložte suché listy a přilepte je tavnou pistolí. Na ně horizontálně nalepte větvičky vřesu. Do sklenice vložte svíčku. Plamen nádherně zvýrazní strukturu listů.

Zdroj: www.drevostavitel.cz, www.pardubice.rozhlas.cz, www.eurozpravy.cz, www.novinky.cz