Zdroje: www.spektrumzdravi.cz, cs-tf.com

Krmítko pro slepice z trubek

Chováte slepice a máte rádi pořádek i suché krmení, které může drůbež spokojeně zobat za jakéhokoli počasí? Podívejte se, jak si s problémem poradil francouzský chovatel. Jeho video je dostatečně názorné, nicméně si nezapomeňte zapnout české titulky.

Zdroj: Youtube

Krmítko pro slepice z trubek není novinka, ale...

Chovatel inovátor vymyslel zásobník na krmivo takový, který může naplnit velkou dávkou suchého zrní. Krmivo můžete do zásobníku nasypat smíšené, anebo po vrstvách pšenici, kukuřici či ječmen, případně suchou granulovanou stravu.

Podobná krmítka existují v různých zjednodušených variantách, nutno dodat, že autor se zde popral i s problémem případného smáčení deštěm a tím pádem znehodnocení potravy. Takové krmítko je proto vhodné jak do vnitřního, tak i venkovního výběhu. Podobně lze sestrojit také napáječku.

Materiál nakoupíte snadno

Jak sám majitel podotkl, slepice málokdy jedí všechny naráz, proto není nutné nabízet jim několik krmítek se zásobníky, ale bohatě stačí jedno krmítko. Rozhodně tedy v menším chovu. Než se vrhnete na pásovou výrobu, vyzkoušejte napřed jedno krmítko, zda splňuje vaše požadavky, a to nejen na funkci, ale také na výrobu a finanční zátěž.

Propátrejte internet. Takových krmítek je ohromné množství a často stačí jediný obrázek a hned budete vědět, jestli je to to pravé pro váš chov i co bude potřeba nakoupit a udělat.

Materiál nakoupíte snadno, ale pořádně si vše rozmyslete. Zatímco půl metru kruhového potrubí z PVC o průměru 100 mm stojí okolo 90 Kč, rozbočka už je dražší. Její cena se pohybuje okolo 340 Kč. Nicméně v porovnání s podobně fungujícími zásobníkykrmiva z plastu jsou to zanedbatelné náklady.

Tyto typy plastového kruhového potrubí najdete v obchodech se vzduchotechnikou nebo hobby marketech. Než se rozhodnete pro nákup, podívejte se na ceny i nabídku, obé se může v různých obchodech mírně lišit. Tvarovky, rozbočky, spojky, kolena i potrubí jsou však běžně k dostání.

Jak krmit slepice v zimě

Krmení slepic v zimě vyžaduje zvláštní pozornost, protože chladné počasí může ovlivnit jejich zdraví a produkci vajec. Je důležité zajistit, aby měly přístup k dostatečnému množství kvalitního krmiva. V zimě mohou slepice potřebovat více energie k udržení tělesné teploty, takže zvýšení dávky obilovin a zrní je často vhodné. Také je důležité zajistit, aby měly dostatečný přístup k čisté vodě, která by neměla zamrzat. Vzhledem k tomu, že tráva a hmyz jsou v zimě méně dostupné, můžete jim také nabídnout zelené listy, ovoce nebo zeleninu jako doplněk stravy. Dbejte na to, aby měly dostatek vitamínů a minerálů, které mohou být omezeny v zimním období. Pravidelně kontrolujte stav kurníku a zabezpečte ho proti chladu a vlhkosti. Správné krmení a péče o ně v zimě je může pomoci udržet v dobrém zdraví a zvýšit produkci vajec.

Související články