Zdroje: www.jaksiudelat.cz, www.blesk.cz

Podívejte, jak se vyrábí korpus na věnec

Jednoduchý základ na věnec vyrobíte raz dva. Není potřeba speciální nástroje ani pravé proutí, prostě jen dlouhé, nevysušené větvičky, které jsou dostatečně pružné. Podívejte se na toto velmi krátké video a hned vám bude jasné, jak se do práce pustit.

Zdroj: Youtube

Věneček z proutí je pěkný základ

První ukázka je za použití dlouhého proutku nebo výhonu, který je ještě zelený. Práce s takovým proutkem je jednouchá, pokud je dost dlouhý, abyste jej mohli několikrát obkroužit okolo základního oka a musí být také dostatečně ohebný. Pokud takový jednoduchý základ nepoužijete hned určitě jej zajistěte proti rozplétání na dvou až třech místech drátkem. Až proutek seschne a zkřehne může být rozpadavý, což záleží na konkrétní rostlině. Nemusí jít totiž vůbec o vrbové proutí, ale klidně cokoli zeleného ze zahrady, co očistíte od listů a bočních větévek. Nemusíte však skončit jen omotáním jednoho výhonu, klidně do něj stejným způsobem zamotejte několik dalších, aby vám vzniknul silnější základ, který bude nejen kostrou věnce, ale i základem, za který se nemusíte stydět a bude sám o sobě pěkný a zdobný. Takový nepotřebuje už mnoho dekorací. Nakonec zakraťte všechny přečnívající konce a máte hotovo.

Zajímavé jsou ale věnce z dlohých výhonů

Druhý šlahoun použitý k výrobě druhého věnce je patrně psí víno čili loubinec pětilistý nebo přísavník tříprstý. Jsou to liány, které jsou velmi pružné a dobře ohebné, mají také zajímavou texturu. Výhony těchto rostlin jde velmi pěkně tvarovat bez toho, aby se lámaly. I z videa je dobře patrné, že liánu lze omotávat přímo okolo základu, čímž vznikne zajímavý tvar, a hlavně robustnější základ pro věnec.

Vyzkoušejte i věnec bez korpusu

Kostru podzimního věnce můžete však také úplně vynechat. Budete potřebovat jen jehlu, režnou nit a velikou spoustu lisů z podzimní procházky nebo ze zahrady.
Na nit navlékněte co nejvíc listí různých velikostí i barev. Čím více listů bude, tím lépe pak věnec udrží svůj tvar, až konce nitě pevně zavážete. Pokud se vám nepodaří navléknout listů dost, můžete takový věneček nechat také na stole okolo misky nebo vázy. Fantazii se přece meze nekladou.

Související články