Zdroje: www.blesk.cz, www.jakusetrit.eu

Chcete ušetřit? Vždy dovolenou plánujte

Ať už cestujete často nebo výjimečně, vždy se na cestu hodí pár tipů. Než se vrhnete na výběr zájezdů, zbrzděte a pomyslete, jak můžete ušetřit. Cestování s napjatým rozpočtem může být stresující a přesně to na dovolené určitě nepotřebujete. Užijte si dovolenou v klidu a s vědomím, že nepřeplácíte a útratu jste dobře promysleli. Na dovolenou se všichni těší, šetří na ni a touží ji prožít s blízkými v klidu, pohodě a na nějakém báječném místě. Abyste ušetřili můžete si vybrat mezi několika možnostmi.

Je nutné vydat se do zahraničí s cestovkou?

Má to jistě svá pro i proti, ale je jasné, že zajištěné letenky, doprava, ubytovaní a často i strava je pro mnohé skvělá představa dovolené. Pokud chcete využít nabídky cestovní kanceláře, připravte se na nákup zájezdu dlouho dopředu anebo na poslední chvíli. Nákup takzvaného „first“ či „last minute“ zájezdu bývá cenově značně zvýhodněné.

Cestování na vlastní pěst

Pokud se rozhodnete cestovat na vlastní pěst, i v tomto případě budete mít možnost ušetřit. Výběr ubytování je jen otázkou vašich možností. Pro „batůžkáře“ naleznete spoustu možností ubytování. Nezapomeňte prozkoumat všechny možnosti. Kempy, hostely, apartmány a ubytování v soukromí nabízí velké úspory. Ne vždy však jde o levnější variantu ubytování, můžete se setkat s překvapivě unikátními místy, která však mohou být skvělou volbou i přes vyšší cenu.

Na dovolené lze ušetřit za nákupy, jídlo i dopravu

Jistě je možné, že naleznete špičkovou dovolenou v zemích, které pouvažujeme za velmi drahé. Jenže málokdy zůstane u pobytu mezi zdmi hotelu a rozhodně je třeba počítat i s další útratou. Především pokud se hodláte vydat do města, bazarů, restaurací, na výlet či nákup suvenýrů. Pokud však toužíte ušetřit, zvolte i takovou zemi, kde je levně. Šance že najdete levnější zájezd do takové země je samozřejmě vyšší.

Chcete prozkoumat místo, kam jedete na vlastní pěst. Proč ne? O tom přece cestování je. Zjistěte, jaké způsoby dopravy, stravování a nákupů jsou nejekonomičtější. Pokud chcete dobře porozumět místním zvykům, zjistěte, zdali nežije v místě nějaký krajan. Často se můžete setkat s tím, že Češi žijící v zahraničí, píší blogy, mají své skupiny na sociálních médiích, anebo i nabízejí služby v místě vaší budoucí dovolené.

Ohlídejte si data a ušetříte i v zahraničí

Před odjezdem si vyřešte pojištění, používání telefonu a internetu i výběry hotovosti či platební kartou. Docela dobré je vědět, že například menší zařízení, restaurace, penziony či obchody nabízejí připojení k wifi často zdarma, aby vyhověly zákazníkům, zato velké hotely a resorty mají ve zvyku nechat si za každou službu zaplatit. Není to pravidlo, ale raději si vždy zjistěte, jak se věci mají v místě, kam jedete.

Zvažte zavazadla

Buďte chytří a také se dobře informujte o tom, co vás bude limitovat. Jako například váha zavazadel, která zavazadla si smíte vzít s sebou. Nejen kila, ale také rozměry vás mohou limitovat. Především pokud poletíte nízkonákladovou linkou, ale pravidla je nutné dobře znát při přepravě s jakýmkoli jiným přepravcem. Kila navíc vás budou stát spoustu peněz, proto si vždy zavazadla zvažte předem.

Ušetřete si stres

Uklidněte se a vychutnejte si jízdu. Když nastoupíte první do letadla, určitě první neodletíte. Pokud jste pár, zkuste si zamluvit místo v uličce i u okýnka. Ve většině charterových letadel budete sedět po třech. Pokud budete mít mezi sebou volné místo, je rozhodně dobrá šance, že se neobsadí a zůstane vám víc prostoru.

Informujte se dobře o možnostech povyražení a také o tom, že jste se neupsali cestovce. Ty totiž mohou značně omezovat pohyb hostů a jejich výběr aktivit.

Související články