Největším přítelem šetření jsou slevy. Výprodeje, sezónní slevy, mimořádné slevy. V řetězcích a dnes už i ve značkových obchodech se to jimi jen hemží, a to při každé příležitosti. Je však vždy dobré se nejprve zamyslet nad tím, zda danou věc skutečně potřebujeme a zda si ji můžeme dovolit právě teď, anebo počkat na možnou slevu. Přemýšlet nad cenou se skutečně vyplatí.

On-line nákupy

Výhodné jsou v poslední době nákupy přes internet, kde se to slevami a výhodnými nabídkami jen hemží. Pokud se bojíte toho, že si při virtuálním nákupu nemůžete zboží vyzkoušet, vrácení zboží do 14 dní spolehlivě funguje. A vy kromě finančních bonusů získáte i možnost oblečení pořádně a v klidu domova vyzkoušet a pak se rozhodnout, zda si jej ponecháte, nebo jej vrátíte. I tak lze ušetřit v řádu tisíců nebo dokonce desetitisíců korun.

Extra tip:

Využijte akci Nákupní týden

V pondělí 14.3. startuje jarní kolo akce Nákupní týden. V tomto týdnu mají čtenáři časopisů a deníků možnost využít kupony se slevou či jinou zajímavou nabídkou, a to jak na e-shopu, tak v kamenných prodejnách.

Více než 100 slevových kuponů najdete v časopisech TV Mini, Vlasta, Týdeník Květy, Překvapení a TV STAR.

Dále v magazínu Deník Ženy, v celostátním vydání Deníku a v Deníku Extra.

Všechny kupony jsou ke stažení také na webové stránce https://nakupy.denik.cz/.

Na co pozor aneb obchodníci vědí, co dělají

Zejména v posledních letech jsme si zvykli čekat na povánoční slevy, jarní slevy, sezónní slevy obecně. Ale obchodníci je nedělají jen tak. Někdy se může stát, že čekáte na něco, co jste si už před Vánoci vyhlídli a rozhodli se počkat na lepší cenu. Jenže po Vánocích najdete onu věc ještě dražší, protože ji obchodník lišácky přecenil, jinými slovy zdražil, aby ji pak „zlevnil“ na vyšší cenu.

Obdobně funguje i sbírání věrnostních bodů nebo věrnostní karty. A svou strategii má dokonce i umístěno zboží do regálů. To, co je u kasy, je většinou nejlákavější. A to, co je v obchodě umístěno ve výšce očí, bývá nejdražší.

I online obchody vědí, jak na vás, když nabízejí triky v podobě „posledních pár kousků, dopravy zdarma jen dnes, výjimečnou slevu do půlnoci, anebo vám přesně vyjmenují, kolik lidí si právě teď zboží prohlíží nebo váhá nad jeho koupí.“ Naštěstí v e-shopu můžete zboží ve dvoutýdenní lhůtě vrátit, většinou musíte zaplatit jen za extra dopravu.

Second hand, bazar, výměna nebo oprava

Také second hand a výprodeje fungují skvěle, stejně jako u nás tak populární S-Bazar nebo nově Marketplace, který vznikl pod platformou Facebook. I zde se dá narazit na velmi výhodně zboží, které již někdo nepotřebuje, navíc spousta lidí věci daruje jen za dovoz. Marketplace se skutečně vyplatí, a to nejen pokud jde o oblečení, ale i nábytek anebo hračky. Výborné je také hledat ve skupinách podle toho, co potřebujete – jako jsou třeba maminky, novorozenci nebo různé zájmové či sportovní skupiny.

V posledních letech se rozmohla i takzvaná výměna nebo swap. Lze tak směnit třeba oblečení, knížky, doplňky do bytu nebo dekorace a hračky, zkrátka vše, co už nepotřebujete, ale pro jiného to bude nové a udělá mu to radost.

Velmi často se vyplatí poškozenou věc hned nevyhodit, ale pokusit se ji opravit anebo upcyklovat, vyrobit z ní něco nového. Tak se dá ušetřit skutečně mnoho. Vyzkoušet můžete i webovou aplikaci Opravárna.cz, kde najdete servisy i jednotlivce, kteří umí pomoct téměř se vším, a to na profesionální úrovni a za pakatel.

Slevy, akce a srovnávače cen

Dobré je si doma psát průběžně seznam toho, co potřebujete nakoupit a dělat velký nákup pravidelně, řekněme jednou týdně. Před tím, než se na nákup vydáte, si zkuste zjistit, jaké zboží je kde ve slevě.

Přes internet se vyplatí objednávat zejména oblečení, boty, hračky, léky, knihy, elektroniku nebo nábytek. Dokážete si vybrat z mnoha prodejen a mnoha výrobků, takže rozhodně snáze najdete to, co je pro vás nejlepší, zatímco v jednom obchodě byste nemuseli natrefit přesně na to, co si přejete. Další výhodou nákupu na internetu jsou recenze a hodnocení ostatních zákazníků, kteří již mají s výrobkem zkušenosti. Tyto informace jsou velmi cenné a vyplatí se jim věnovat pozornost.

Navíc díky cenovým srovnávačům, jako jsou třeba Heureka nebo Zboží, se dá najít i nejvýhodnější momentální nabídka. Většina obchodníků dnes již od určité ceny nabízí dopravu zdarma, což je další velká výhoda.

Zdroje: www.ziba.cz, www.idnes.cz