Jako scrapbooking se označuje kreativní tvoření, při kterém vznikají především nanejvýš originální fotoalba. Samotné slovo scrapbook pochází z angličtiny a jedná se o složeninu slov scrap (ústřižek) a book (kniha), je to tedy vlastně taková „kniha z ústřižků“. Výsledkem tvoření v duchu scrapbookingu jsou v podstatě koláže, jejichž základem jsou fotografie a k dozdobení se využívá prakticky cokoli, co se na daný formát vejde. Pomocí scrapbookingu proměníte v umělecké dílo i leccos dalšího, záleží jen na vás a vaší fantazii.

Bez čeho se neobejdete

Na tvorbu alb využijete širokou škálu pomůcek a materiálů. V případě, že chcete zkusit tvorbu kompletního fotoalba, můžete si pro začátek pořídit alba kartonová s kroužkovou vazbou a bílými stránkami, která poskytnou dostatečný prostor pro realizaci jakéhokoli nápadu. Šikovná jsou také alba se šanonovým zavíráním uvnitř, které můžete otevírat, přidávat a odebírat stránky, jak se vám zlíbí. Nebo se vydejte složitější cestou a poskládejte si album z lepenkových čtvrtek a knihařských kroužků od samotného základu. Do takových výtvorů můžete dokupovat další stránky, případně mezi ně vkládat stránky z papírů.

Následně budete potřebovat scrapbookové papíry, kterých je k dostání nepřeberné množství barev a motivů, své uplatnění najdou zbytky balicích papírů, papíry s různými motivy i jednobarevné. Neocenitelná je i řezačka na papír, s jejíž pomocí se vám povede vše nařezat rychle a rovně. Dalšími nezbytnými pomocníky při scrapbookingu jsou samozřejmě nůžky, lepidla, oboustranné lepící pásky, washi pásky, gelová pera a popisovače nejrůznějších barev, ozdobné děrovačky, razítka a nezbytné jsou také dekorační materiály jako stuhy, ozdobné knoflíčky, zbytky látek, drobné vzpomínkové předměty apod.

Scrapbooking nabízí velké možnosti

Na začátku celého procesu si promyslete, co bude výsledkem vaší práce. Chcete tvořit malé přání, leporelo nebo album na fotografie? Bude mít váš projekt nějaké ústřední téma? Díky technice scrapbookingu můžete vytvořit originální dárek pro oslavence, nastávající novomanžele. Zkuste si nejprve načrtnout, jak by měl finální výtvor vypadat. Podle toho si připravte všechen potřebný materiál a vyčleňte si na činnost dostatek času. Bílé stránky alba nemusíte nutně potahovat barevně, stačí pomocí kousků nastříhaného papíru vytvořit dojem rámečku nebo nalepte pod fotografii o trochu větší podkladový papír. Ten může mít okraje rovné, ozdobně ustřihané pomocí speciálních nůžek, asymetrické nebo nepravidelně otrhané.

Fotografie a všechny dekorační prvky si nejprve připravte a naaranžujte na stránku, vyzkoušejte, zda vše k sobě barevně i velikostně ladí. Pak teprve je přilepte. Jednotlivé stránky doplňte ručně psanými či vytištěnými texty, obrázky, samolepkami i drobnými dekoračními prvky. Na zdobení projektů se nebojte užívat i různé kreativní techniky, například decoupage, embosování, razítkování. Tímto způsobem vytvoříte i další stránky nebo-li scrapbookové layouty, a postupně dohotovíte celé album.

Množství další inspirace pro scrapbookové tvoření najdete na pinterestu. Na profilu Receptáře jsme pro vás připravili inspirativní nástěnku