Příroda už se mohutně chystá na příchod jara. Na lískách se prodlužují jehnědy, atraktivní jsou i proutky vrby jívy, které zdobí tzv. kočičky. Ale spoustu parády nám doma ve váze nadělají i obyčejné březové větvičky. Stačí je ustřihnout a vložit do vázy s vodou. Rychle obrážejí také větvičky modřínu. Zvlášť pěkně vypadají ty, na kterých jsou loňské šišky.

Proutky zelené, červené či zlatožluté

Proutky, které se vám budou hodit k tvorbě jarních či velikonočních dekorací, můžete získat velmi v tomto období velmi snadno. Prořezávky okrasných i ovocných dřevin jsou v plném proudu a tak se často stačí poohlédnout při procházce. Mimořádně atraktivní jsou větve kroucených vrb či lísek. Někdo je raději loupe či barví, ale nádherně vypadají v přírodní podobě. Zajímavě tvarovanou větvičku můžete jen tak vložit do vázy či jiné zajímavé nádoby.

Spoustu parády udělají také mladé pruty svíd. Zelená kůra je charakteristická pro svídu krvavou (Cornus sanguinea var. Viridissima). Sytě zelené pruty má např. zákula japonská (Kerria japonica). Korálově červenou kůrou vyniká svída bílá (Cornus alba ´Sibirica´), vínově červenou kultivar svídy bílé ‘Elegantissima’. K dalším kultivarům svídy s atraktivním zbarvením patří také´Argenteomarginata´ a ´Speathii´.

Jednoduché jarní aranžmá v misce

V nízké misce můžeme snadno vytvořit vlastní jarní aranžmá. Poohlédneme se po zajímavě tvarované větvičce a vhodné nižší nádobě s nepropustným dnem.

K uchycení větviček použijeme zelenou aranžovací hmotu pro živé květiny. Nožem nejprve odřízneme potřebný tvar a pak necháme materiál nasáknout vodu. Do takto připravené hmoty už můžeme snadno zapichovat rostlinný materiál.

Na snímku jsou použity žluté květy plnokvětých pryskyřníků asijských (Ranunculus asiaticus), které se v květinářstvích nabízejí v množství pastelových barev. Zvolit můžeme i jiné jarní květy, např. tulipány, narcisy. Podle svých možností pak můžeme misku doplnit např. neolistěným borůvčím nebo větvičkami vrby jívy s kočičkami či lísky s jehnědami. Aranžovací hmotu snadno zamaskujeme trochou mechu.

Velikonoční pondělí bude letos 13. dubna. Pokud už máme chuť se začít těšit na Velikonoce, pak stačí přidat několik křepelčích vajíček a drobnou přízdobu třeba v podobě líhnoucího se kuřete.