Na výrobu jarní dekorace můžete využít také umělé sedmikrásky. S nimi vám dekorace vydrží pochopitelně déle. My jsme použili živé rostliny zakoupené v květináčích. Záleží na barvě, které dáváte přednost. Ať už je to bílá, růžová nebo červená barva květů, všechny na tomto pestrém věnečku vypadají skvěle.

Co budeme potřebovat

Sedmikrásky v květináči (2-3 ks), věneček o průměru 25-30 cm z aranžovací zelené hmoty na plastové základně a dostatečné množství mechu jsou základní potřeby pro výrobu věnce.

Z průklestu si vybereme několik větviček z jabloně a dále upotřebíme ještě zelený aranžovací drátek, sekaný pevnější drátek a zbytky barevných přízí. K závěrečnému dozdobení nám pomůže několik kropenatých slepičích pírek a plastová křepelčí vajíčka, nebo skořápky z těch skutečných vajec. Pro jejich přilepení využijeme tavnou lepicí pistoli.

Pracovní postup

Základ věnečku musíme před použitím namočit do vody. Potom jej necháme okapat a obalíme jej mechem po celém obvodu, vyjma části velké asi 10 cm. Přes mech kolem věnečku obmotáváme zelený floristický drátek.

Větvičky z jabloně nastříháme zahradnickými nůžkami na kousky dlouhé cca 8 cm. Jakmile jich máme dostatek, obmotáme je sekaným drátkem, pomocí kterého je budeme později zapichovat do věnečku.

Aby věneček zářil jarními barvami, obmotáme drátky na větvičkách zbytky barevných bavlnek, nebo přízí. Volíme veselé jarní barvy - světle zelenou, bílou, růžovou, žlutou, meruňkovou.

Barevně obmotané větvičky zapichujeme po obvodu věnečku dokola tak, že střídáme větvičky s různými barvami bavlnek. Větvičkami překryjeme prakticky celý povrch základny věnečku. Mech pod nimi bude prosvítat jen místy.

Pro dekorování dosud prázdné části věnečku si připravíme sedmikrásky, které předem nadrátkujeme. Díky vyztužení drátky se budou dobře zapichovat do zelené aranžovací hmoty a dlouho tak vydrží na svém místě. Při vypichování sedmikrásek se snažíme udržovat tvar oblouku věnečku.

Na volných místech po obvodu věnečku přilepíme pomocí tavné lepicí pistole několik křepelčích vajíček a částí jejich skořápek. Můžeme s nimi zakrýt ta místa, kde prosvítá vázací drátek na mechu. Lze použít i miniaturní vajíčka z polystyrenu.

Závěrečnou fází dekorování věnečku je dolepení kropenatých slepičích pírek hnědavé barvy. Na konec pírka vždy kápneme trošku lepidla z tavné lepicí pistole a na chvíli pírko s lepidlem přidržíme na věnečku. Pírka rovnoměrně pokládáme na povrch věnečku.

Věneček je hotov, a my si jej teď můžeme vystavit někde v interiéru, kde nám bude dělat parádu až do Velikonoc. Stačí občas navlhčit věneček alespoň v místě se zapíchnutými sedmikráskami. Nebo můžeme sedmikrásky jemně rosit.